Na Česko se žene silný vítr, varují meteorologové. Může lámat větve a poškodit domy

Silný vítr polámal stromy

Počasí (8.10.2024; 7:09)

V Jeseníkách bude od úterního večera do středečního rána silně foukat, varují meteorologové. Jižní až jihozápadní vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině, uvádí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Turistům doporučuje omezit túry a nevydávat se na hřebeny hor.

Varování před silným větrem platí od úterních 20:00 do středečních 04:00 pro Jesenicko, Bruntálsko, Krnovsko a Opavsko. V oblasti severně od Jeseníků očekávají meteorologové vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Přímo v Jeseníkách mohou mít poryvy rychlost ještě o 40 kilometrů v hodině vyšší.

Sledujte RADAR: Příští dny bude zataženo s častými přeháňkami. Pak se výrazně ochladí

Vítr může lámat větve i působit menší škody na budovách, upozorňuje ČHMÚ. Lidé by proto měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení. Meteorologové rovněž doporučují zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.

Tagy:
počasí katastrofa předpověď počasí Olomoucký kraj silný vítr Český hydrometeorologický ústav přírodní katastrofa Jeseníky okres Bruntál okres Opava okres Jeseník katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa