Velká ztráta pro CNN: Náhle zemřela politická komentátorka Stewartová, vyhrála i cenu Emmy

Americká žurnalistika přišla o velkou osobnost. Ve věku pouhých 58 let zemřela politická komentátorka Alice Stewartová. Její tělo našla policie na venkovním prostranství na jihu Washingtonu. Stewartová, která svou kariéru začala v lokálních médiích, získala za svou práci televizní cenu Emmy pro žurnalisty. Velkou část kariéry strávila v politice, pracovala na prezidentských kampaních čtyř republikánských kandidátů. Před osmi lety začala komentovat politiku v CNN.

„Alice byla pro nás všechny v CNN drahá přítelkyně a kolegyně. Jako politická veteránka a novinářka oceněná cenou Emmy vnesla do zpravodajství CNN jiskru a napříč redakcemi byla známá nejen pro svůj politický um, ale i pro svou neochvějnou laskavost,“ uvedl v sobotu generální ředitel stanice Mark Thompson.

Strážci zákona sdělili CNN, že tělo Stewartové bylo nalezeno v sobotu brzy ráno na jižním předměstí Washingtonu. Podle nich neexistuje podezření, že by v její smrti hrálo roli cizí zavinění.

ČTĚTE TAKÉ: CNN Prima NEWS roste čtvrtý rok v řadě: K výročí naděluje divákům videopodcasty i další novinky

Stewartová začala svou kariéru jako regionální reportérka ve státě Georgia. Následně se stala moderátorkou v Arkansasu. Z novinařiny se následně přesunula do politiky, kde působila jako ředitelka komunikace tehdejšího arkansaského guvernéra Mikea Huckabeeho. Stejnou roli zastávala také při jeho prezidentské kandidatuře v roce 2008.

Jako šéfka komunikace působila také pro bývalou kongresmanku Michele Bachmannovou a exsenátora Ricka Santoruma při jejich prezidentských kandidaturách v roce 2012. Naposledy byla Stewartová ředitelkou komunikace prezidentské kampaně texaského senátora Teda Cruze v roce 2016.

„Alice byla mou úžasnou a talentovanou přítelkyní,“ uvedl Cruz v příspěvku na sociální síti X. „Žila každý den naplno a bude nám hluboce chybět,“ dodal republikánský senátor.

Zkušenosti a laskavost

Před volbami v roce 2016 ji CNN najala jako politickou komentátorku. Stewartová se často objevovala ve vysílání, aby poskytla svůj pohled na aktuální politické dění. „Vždy jsme ji zvali do mého pořadu, protože jsme věděli, že na jeho konci budeme všichni o něco chytřejší,“ řekl moderátor CNN Wolf Blitzer. Hostem v jeho pořadu byla Stewartová i den před svou smrtí.

„Jedním z mnoha důvodů, proč pro nás byla v našich politických panelech tak cenná, byly její zkušenosti. Pomáhala nám lépe pochopit, jak funguje republikánská politika a kampaně,“ dodala hlavní politická zpravodajka CNN Dana Bashová, která Stewartovou znala téměř dvacet let.

Stewartová byla spolu s Marií Cardonovou spolumoderátorkou podcastu „Hot Mics From Left to Right“. „Chci, aby všichni věděli, jak výjimečným člověkem byla, zejména v tomto odvětví. Dnešní politika může být neslušná a špinavá, ale Alice byla milujícím a zářivým světlem,“ uvedla Cardonová.

Koníčkem Stewartové byl běh. Na sociálních sítích často zveřejňovala fotografie ze závodů, kterých se účastnila. Například minulý listopad uběhla newyorský maraton.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Firmy se bouří proti zvýšení koncesionářských poplatků. Platit by mohly až desetinásobek

Tagy:
CNN média žurnalistika Bílý dům novinářka Washington, D.C. Cena Emmy Alice Stewart