Velká ztráta pro český film. Zemřela autorka námětu slavného snímku Dívka na koštěti

Hermína Franková

Zemřela Hermína Franková

Ve věku 95 let zemřela v pátek 7. června spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Byla autorkou knih pro děti i dospělé. Napsala mimo jiné román Lékárníkových holka nebo námět k úspěšné filmové komedii Dívka na koštěti. O jejím úmrtí informoval na webu český PEN klub.

Franková vystudovala farmacii na brněnské Masarykově univerzitě. Její knihy začaly vycházet na začátku 60. let. V roce 1968 napsala krátkou povídku pro děti Čarodějnička na koštěti, podle níž o rok později vytvořila námět k pohádkové filmové komedii Dívka na koštěti. Snímek o mladé čarodějnici Saxaně s Petrou Černockou v hlavní roli natočil režisér Václav Vorlíček. Premiéru měl v září 1972.

ČTĚTE TAKÉ: Británie truchlí. Zemřela televizní hvězda, která proslula ochranou divokých zvířat

V 60. letech vyšla Frankové řada knih pro dospělé, například Děti platí polovic?, Ženy pod helmou či Blázni a Pythagoras. V následující dekádě ale kvůli zákazu publikování pracovala ve svém původním oboru v lékárně a také vydala několik knih pod cizími jmény.

Od začátku 80. let se Franková snažila vracet k psaní pod vlastním jménem. Vrátila se k čarodějnickému tématu a napsala scénář k sérii fantasy komedií Ohnivé ženy. Později se podílela například na scénáři projektu Kinolabyrint na výstavu v japonské Ósace. Hold milovaným jižním Čechám vzdala kupříkladu v knihách Kluk od vody či Jupí, jdeme do světa.

Poslední rozloučení s Frankovou se bude konat ve středu 19. června ve 13:20 v Malé obřadní síni strašnického krematoria v Praze, sdělil PEN klub.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Berenika Suchánková vykročila ve šlépějích svého otce. Proč nevěří v čistě ženskou Partičku?

Tagy: