Zemřela veslařská hvězda. Pavel Svojanovský získal s bratrem dvě medaile na olympiádě

V 80 letech zemřel bývalý úspěšný veslař Pavel Svojanovský. Podle informací webu Blesk se mu měl stát osudným pád z pódia, které bylo přistavěno během závodu Běh Jarmily Kratochvílové. S mladším bratrem Oldřichem získal na dvojce s kormidelníkem stříbro a bronz na olympijských hrách či titul mistra Evropy. O jeho úmrtí informoval Český olympijský výbor na svém webu.

„Je mi to opravdu moc líto. Pavel byl s bratrem Oldou jedním z motorů Českého klubu olympioniků. Pro veslování a celý český sport je to velká ztráta,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, rovněž bývalý veslařský reprezentant.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České dresy pro fotbalové Euro. Nový design i vzpomínka na památný šampionát, ukazuje video

Šampion z olympijských her dorazil na akci pořádanou v Golčově Jeníkově v dobré náladě. Po celou dobu povzbuzoval účastníky hlasitým podporováním a potleskem. Následně měl ocenit ty nejlepší běžce na improvizovaném pódiu, píše web Blesk. Podle jednoho z účastníků se jednalo o přistavěný přívěs.

Svojanovský ale v nestřeženém okamžiku šlápl do prázdna a spadl hlavou na zem. „Krvácel. Bohužel záchranáři bezprostředně po závodě odjeli, takže se čekalo asi pět minut na sanitku,“ popsal situaci na místě jeden z běžců. Ani rychlý transport do nemocnice v Havlíčkově Brodě však nezabránil skonu známého sportovce.

Prvního velkého medailového úspěchu bratři Svojanovští s kormidelníkem Vladimírem Petříčkem dosáhli v roce 1969 na evropském šampionátu v Klagenfurtu, kde vyhráli před olympijskými vítězi z Mexika, Italy Primem Baranem a Angelem Rossettem. O dva roky později skončili na kontinentálním mistrovství druzí za východoněmeckou dvojicí Wolfgang Gunkel, Jörg Lucke, která je odsunula na druhé místo i v olympijském závodě na hrách v Mnichově 1972.

Čtyři roky nato byli Svojanovští s kormidelníkem Ludvíkem Vébrem na olympiádě v Montrealu třetí. Bronz získali rovněž na mistrovství světa v Lucernu v roce 1974.

Oldřich Svojanovský je už dvacet let předsedou Českého klubu olympioniků, v němž se angažoval i jeho bratr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejvýdělečnějším fotbalovým koučem je Diego Simeone. V českém žebříčku vede trenér Slavie

Tagy: