Zemřela ikonická zpěvačka s křišťálově čistým hlasem. Hardyová okouzlila fanoušky baladami

V úterý večer svět přišel o francouzskou zpěvačku Francoise Hardyovou. V osmdesáti letech podlehla rakovině, s níž bojovala dvacet let. Proslavila se hitem „Tous les Garcons et les Filles“ (Všichni chlapci a děvčata) a stala se inspirující módní ikonou. Celý svět kultury jí vzdal hold, píše web France Bleu.

Ikona šedesátých let a osobnost francouzského šansonu světového věhlasu zemřela ve věku 80 let. O její smrti v úterý večer informoval její syn Thomas Dutronc na sociálních sítích slovy: „Maminka odešla.“ Zpěvačka po dobu dvaceti let statečně bojovala s rakovinou, uvedl francouzský web France Bleu. Dokonce se v loňském roce svěřila časopisu Paris Match, že chce zemřít brzy a rychle.

ČTĚTE TAKÉ: Velká ztráta pro český film. Zemřela autorka námětu slavného snímku Dívka na koštěti

Francoise nebyla jen nadanou zpěvačkou balad s křišťálovým hlasem, ale také modelkou a herečkou. Její první hit „Tous les Garcons et les Filles“ (Všichni chlapci a děvčata) ji proslavil již v jejích osmnácti letech. Prodalo se ho přes dva miliony kopií. Během chvíle se stala ikonou, dokonce i pro celebrity. Jako velvyslankyně mezinárodní „popové elegance“ se stala ideálem i v očích Micka Jaggera mimo jiné. Hold jí vzdal i Bob Dylan, který pro ni složil dojemnou báseň, nebo David Bowie.

Jako jediná Francouzka se dostala i na seznam dvou set nejlepších zpěváků všech dob, který sestavil americký časopis Rolling Stone v roce 2023, sdělil web Midi Libre.

Během své kariéry, která trvala přes padesát let, Francoise zpívala v angličtině, němčině i italštině. Podařilo se jí vydat téměř třicet úspěšných alb. Spolupracovala s velikány hudební scény jako Jacquesem Dutroncem, kterého si později vzala za muže. Také pracovala jako modelka pro světoznámé návrháře – například Yves Saint Laurent nebo Paco Rabanne.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpěv Karla Gotta mi dal emoci, kterou jsem potřeboval, říká Vémola po triumfu nad Véghem

Tagy: