ČNB překvapil zájem o výroční tisícikoruny, jsou vyprodané. K sehnání jsou za násobky ceny

Dlouhé fronty před pobočkami České národní banky nebraly konce ani ve čtvrtek. Zájemců o koupi výroční tisícikoruny bylo tolik, že všech 200 000 speciálních bankovek s přítiskem k třiceti letům české koruny už vykoupili. Ti, kteří svou šanci propásli, se budou muset poohlédnout na internetu. Ceny však překupníci šroubují vzhůru.

„Středeční zájem nás trochu překvapil nikoliv počtem klientů, ale tím, že už v osm hodin ráno byly kapacity prakticky naplněny,“ uvedl k prodeji výroční bankovky ředitel peněžní sekce České národní banky (ČNB) Tomáš Trtek. Ve čtvrtek se čekání výrazně zkrátilo.

Česká národní banka v Praze otevřela více přepážek. Lidé tak na speciální tisícikorunu čekali v průměru třicet minut. „Stojím zde pro manžela, ten o ní má zájem. Takže on hlídá a já stojím ve frontě,“ svěřila se oslovená žena. Jeden dotázaný muž přiznal, že akorát přišel a vlastně ani neví, na co frontu stojí. „Ve středu jsem tady byl, tak si jdu ještě pro jednu,“ dodal jiný z oslovených čekajících.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na miliony bankovek, kterým skončila platnost. Nemáte podobné v peněžence právě vy?

Poslední unikátní tisícovky se rozdaly ve čtvrtek odpoledne. Možnost získat je přímo od národní banky tedy skončila. Zájemci, kteří si nevystáli fronty, budou muset shánět výroční speciál za vyšší cenu z druhé ruky. „Kdyby se na mě nedostalo, tak bych zaplatil možná 1 500 korun. To je maximum, tolik zas pro mě bankovka neznamená,“ podotkl oslovený muž ve frontě.

Mít ze speciální výroční bankovky profit by chtěla mít i oslovená slečna. „S mámou jsme domluvené, že si ji nějakou dobu necháme doma. Poté ji mamka prodá a já z ní budu mít 50 procent profitu,“ prozradila rodinný plán.

Na internetových portálech se přitom výroční bankovky zatím nabízejí i za desítky tisíc korun. Své kupce však najdou maximálně za cenu kolem tří tisíc korun. „Bankovka je opatřena kolkem a výročním logem, což může trošičku zvyšovat její hodnotu, ale kvůli emisnímu nákladu se nedá bavit o nějakém sběratelském materiálu,“ vysvětlil Trtek, že nejde o investiční zboží.

Tagy: