Morálka vagnerovců upadá. Může za to neschopnost Rusů přijímat kompetentní rozhodnutí

Člen Vagnerovy skupiny na Ukrajině (ilustrační foto)

Nálady ve Wagnerově skupině

Sedm měsíců války začíná dopadat i na soukromou armádu Vladimira Putina, takzvanou Vagnerovu skupinu. Americké CNN se s jedním bývalým vysoce postaveným Vagnerovcem podařilo natočit exkluzivní rozhovor. Někdejší velitel Marat Gabidullin tvrdí, že k demoralizaci žoldnéřů přispěla ruská neschopnost přijímat kompetentní rozhodnutí a celková organizace bojů.

Měsíce trvající vyšetřování CNN zjistilo, jaká byla cena za válku pro tuto skupinu žoldnéřů – ztráta mužů, ztráta sebevědomí i přitažlivosti. Podle Gabidullina dostávají Vagnerovci pět tisíc dolarů (v přepočtu 125 tisíc korun, pozn. red.) měsíčně za práci, kterou běžní ruští vojáci nemohou, anebo nechtějí vykonávat. „Jiná motivace není. Jen peníze,“ podotkl bývalý velitel vagnerovců.

„Ukrajinská rozvědka paramilitantní skupinu bedlivě sleduje přes jejich účty na Telegramu s pomocí odposlechů. Morálka uvnitř skupiny je nízká. Nebyla totiž určena k boji v plnohodnotné válce,“ řekl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Podle Gabidullina k demoralizaci vagnerovců přispívá špatná organizace bojů ze strany Ruska a neschopnost velení přijímat kompetentní rozhodnutí.

Zkušenosti žoldnéřů jsou podle bývalého velitele vagnerovců pro Moskvu naprosto klíčové. „Bez jejich aktivní pomoci by se ruské ozbrojené síly vůbec nemohly pohnout kupředu,“ uvedl.

Chaos na ukrajinské frontě je na hony vzdálen úhledné propagandě, na kterou vagnerovci lákají rekruty na ruskou frontu. Moskva dlouho elitní paramilitantní skupinu držela v tajnosti. Nyní ji vyzdvihuje za její účast na jarních vítězstvích Ruska – obsazení oceláren Azovstal nebo pádu Mariupolu.

Tagy: