Putin je zranitelný. Ruské elity ztrácejí iluze o jeho schopnostech vést zemi, tvrdí analytička

Ruský prezident Vladimir Putin je možná zranitelnější, než se zdá, uvedla ruská analytička Taťjana Stanovajová v rozhovoru pro časopis The New Yorker. Ruské elity podle jejích slov začaly o jeho vedení země ztrácet iluze a obávají se nekonečné války.

Stanovajová označila Putina za lídra dvou protichůdných elit. Na jedné straně je to skupina složená z technokratů, regionálních guvernérů a vysokých úředníků, kteří ho považují za příliš extrémního a obávají se dopadů západních sankcí. Druhou skupinou jsou ti, pro něž je šéf Kremlu příliš měkký. Sem patří například šéfové bezpečnostních služeb, Jevgenij Prigožin či někteří členové strany Jednotné Rusko.

Obě naprosto rozdílné skupiny se ovšem shodují v tom, že šéf Kremlu válku vede špatně. „Putin, který byl kdysi silným vůdcem s jasným plánem, vizí a zdroji k zajištění stability státu, se nyní jeví jako dezinformovaný, váhavý,“ tvrdí politoložka. Nedaří se mu vytvořit strategii, jak Rusko z krize dostat.

„Kdyby Putin dobyl Ukrajinu v prvních měsících války, o jeho vedení by se nepochybovalo. Nejenže selhal, ale vytvořil krizi bez jasného východiska. Neříkám, že nemá vizi, ale způsob, jakým jedná s elitami a vyrovnává se s vojenskými porážkami, podněcuje nejistotu a obavy o budoucnost Ruska,“ říká.

ČTĚTE TAKÉ: Putin chce zničit Evropu, řekla šéfka Evropské komise. Zmínila i zásluhy Havla

Rusko podle deníku Wall Street Journal v současné době čelí závažným ekonomickým problémům, které jsou ještě větší, než se obecně předpokládá. Údaje o znečištění popírají tvrzení Kremlu, že průmyslová výroba se v Rusku zotavuje. Znečištění v průmyslových regionech se za poslední rok snížilo o 6,2 procenta, což je více než během vrcholu pandemie.

„To znamená, že ruské oficiální statistiky, které tvrdí, že roční průmyslová produkce v březnu vzrostla o 1,2 procenta, jsou pravděpodobně přehnané,“ píše se v článku. Navíc příjmy země z energie klesají.

„Ať už si o něm ruské elity myslí cokoliv, u veřejnosti zůstává stále oblíbeným. Nezávislé centrum Lavada oznámilo, že má podporu 83 procent obyvatelstva,“ uvedl reportér CNN Fareed Zakaria. Tato popularita ale podle Stanovajové pouze zakrývá rostoucí represe, které brání elitám v otevřeném postoji proti Putinově špatně vedené válce na Ukrajině.

Tagy:
válka Vladimir Putin Putin CNN Moskva Ukrajina Den vítězství Fareed Zakaria Rusko analytička Druhá světová válka Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Nacistické Německo The New Yorker Jevgenij Prigožin