CNN: Rozzuřené Íránky pálí hidžáby a stříhají si vlasy. Při ostrých protestech umírají lidé

Protesty v Íránu

Desítky mrtvých během protestů v Íránu

Íránská žena si sundává hidžáb a bere do ruky nůžky. Vtom si ustřihne vlasy a zvedne je v pěsti do vzduchu. Davy lidí kolem ní křičí jako v transu. Podobné scény jsou dnes k vidění v Teheránu, Kermánu i jiných íránských městech. V zemi se rozhořely mohutné protesty po smrti Mahsá Amíníové. Dvaadvacetiletou dívku mravnostní policie zadržela kvůli porušení pravidel o nošení hidžábu. Následně podle oficiální zprávy ve vazbě zkolabovala a zemřela. Lidé si stěžují na policejní brutalitu.

Tisíce lidí vyrazily do ulic desítek íránských měst, od Teheránu až po baštu konzervativců Mašhad, na severovýchodě země. „Smrt diktátorovi!“ skandují lidé v ulicích. „Ženy, život, svoboda,“ je další heslo, které provolávají lidé během protestů nevídané intenzity. Ženy si hromadně sundávají hidžáby a hází je do ohňů, které lidé zapalují v ulicích. Jinde dochází ke střetům s policií, všude vládne chaos. Na jednom z videí z Teheránu jsou vidět mladí lidé, kteří u jednoho ohně v noci zpívají: „Jsme děti války. Pojďte sem a bojujte a my odpovíme.“

Demonstrace se konají téměř ve všech kurdských provinciích, v Hamadánu i Kermánšáhu. Protesty jsou překvapivé svou mohutností, zuřivostí i nevídanou mírou feminismu. Poslední podobné demonstrace proběhly před třemi roky poté, co vláda zdražila benzin, informuje CNN.

Svědci uvádějí, že úterní protesty jsou výsledkem bleskových akcí, během nichž se sejdou skupiny lidí, kteří se poté rozptýlí po okolí, aby unikli před policií. Mluví se také o policejní brutalitě při násilném potírání projevů nespokojenosti například na náměstí Revoluce u Teheránské univerzity.

V ulicích umírají lidé

„Dva mladíci tam byli zmláceni obušky těžkooděnci a policisty v civilu. Pak je odtáhli do dodávky před vchodem do metra. Jedna dívka, která ležela zraněná na chodníku, byla převezena v sanitce do nemocnice a dalších pět jich bylo zatčeno,“ uvedl jeden ze svědků pro CNN.

Nejméně pět lidí bylo v posledních dnech zastřeleno v oblastech obývaných íránskými Kurdy, uvádí norská organizace pro lidská práva Hengaw, která situaci v zemi monitoruje. Podle jejích údajů v dalších městech utrpělo zranění nejméně 75 lidí.

Nepokoje vypukly po smrti Mahsá Amíníové. Ta byla zadržena mravnostní policií minulé úterý v Teheránu, protože neměla hidžáb. Íránské úřady uvedly, že dívka zemřela minulý pátek poté, co dostala infarkt a ve vazbě zkolabovala. Její rodina však uvedla, že žádnými problémy se srdcem předtím netrpěla.

Úřadující Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Jordánka Nada Nášifová vyjádřila nad případem Amíníové velké znepokojení. „Její tragická smrt a obvinění z mučení a špatného zacházení musí rychle, nezávisle a řádně vyšetřit nezávislý úřad,“ zdůraznila.

Tagy:
policie CNN protest Teherán hidžáb Mašhad Kermán Teheránská univerzita