CNN: Ukrajinci trpí. Padá jim morálka i podpora, ruských výpadů rychle přibývá

Ukrajinští vojáci střílejí z děla u východního města Bachmut.

Ruská armáda na postupu

Rusové i Ukrajinci shodně hlásí kontrolu nad obcí Krynky, která leží na východním břehu Dněpru. Zatímco ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý podle médií informoval prezidenta Putina o jejím dobytí, Kyjev tvrdil, že ruské útoky byly neúspěšné, informovalo zpravodajství CNN. To poukázalo i na řadu problémů, které obránci řeší.

„Po sobotním oznámení stažení z Andrijivky se zdá, že špatné zprávy pro ukrajinské ozbrojené síly pokračují. Snaží se jednak ukázat sílu při odrážení ruských útoků, ale zároveň sdělit okolnímu světu, jak vážné jsou problémy, kterým na frontové linii čelí,“ informoval reportér CNN Nick Paton Walsh.

ČTĚTE TAKÉ: Putin říkal o Krymu nesmysly. Za ruský ho ale dlouho označoval i Navalnyj, říká Havlíček

„Ukrajinci přišli už o třetí ikonické místo – nejdříve Mariupol, pak Bachmut a nyní Andrijivku,“ připomněl v pořadu K věci bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý a podotkl, že ztráta tohoto města má zatím spíše negativní morální dopad než ten faktický, vojenský. „Nyní ale bude záležet na tom, zda se obráncům podaří zastavit postup Rusů do hloubky ukrajinského území. Pokud ne, může být situace velmi vážná,“ upozornil.

Mnoho prohlášení ukrajinských armádních představitelů se soustřeďuje zejména na Záporožskou oblast, kde se v létě pokoušeli o protiofenzivu. Jedním z klíčových míst, která byla osvobozena, je Robotyne, malá vesnice, která za poslední dva dny čelila sérii ruských útoků. Ukrajinské síly tvrdí, že útoky odrážejí a Rusové utrpěli ztráty, ale zdá se, že ofenzivních akcí přibývá podél celé frontové linie, zejména v okolí Avdijivky.

Stále existují náznaky, že Ukrajina vnímá postup Ruska a nasazuje velké množství vojáků k obraně. Země stojí před složitým úkolem, protože musí zadržet ruské síly, které disponují velkým množstvím munice a rezerv, zatímco se snaží udržet morálku a získat podporu západních spojenců.

Zbývají dva týdny, než americký kongres projedná balíček pomoci ve výši 60 miliard dolarů, který Ukrajina naléhavě potřebuje. Během této doby se může na ukrajinské bojové linii mnoho změnit, protože Rusko má dostatek munice a vojáků ochotných obětovat se v boji.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabili jsme 60 okupantů ve výcvikovém prostoru, tvrdí Ukrajinci. Vojáci čekali na generála

Tagy:
Vladimir Putin armáda vojáci Ukrajina boj Rusko Sergej Kužugetovič Šojgu Andrijivka