Doufal, že dceru zabili, teď zažil zázrak. Emily po propuštění jen šeptá, líčí v slzách otec

Dojemné znovushledání s dcerou Emily, v které Thomas Hand již ani nedoufal.

Emily se vrátila ze zajetí Hamásu, otec ji už pohřbíval

Neuvěřitelný zázrak zažila rodina devítileté Emily Handové. Dívenka, která byla od 7. října v zajetí Hamásu, se nyní po 50 dnech vrátila domů. Jejímu otci přitom radikálové řekli, že je jeho dcera po smrti. Thomas tehdy tuto informaci vnímal jako „požehnání“, protože se bál, že v opačném případě by si Emily prošla nepopsatelným peklem. Po dojemném setkání, v nějž zdrcený otec již ani nedoufal, se holčička svěřila, že se jí zdálo, jako by strávila v zajetí téměř celý rok. O šťastném shledání píše web CNN.

Snil o setkání se ztracenou dcerou, přestože ztrácel poslední naděje. Nyní se Thomas Hand dočkal zázraku. Svou holčičku pevně sevřel v náručí, když byla bez známek zranění ze zajetí navrácena rodině.

„Dveře se otevřely a běžela ke mně. Bylo to tak krásné. Přesně tak jsem si vše představoval,“ popsal shledání dojatý otec pro web CNN. Přes obrovskou úlevu i radost, že jsou konečně spolu, ale pomalu vyplouvají na povrch hrůzy posledních 50 dní.

K TÉMATU: Řekli mu, že je jeho dcera mrtvá, pak ale svitla naděje. Hamásem unesená Emily zřejmě žije

„Je to děsivé. Do zajetí ji museli odvléct násilím, padaly i rány. To vše nejspíše pod neustálou palbou,“ pronesl Thomas o hrůzách, jimiž si dívenka musela projít. „O tom, co vše si zažila, budeme vědět teprve potom, až nám Emily vše otevřeně řekne,“ řekl otec. Holčička se z děsivého zážitku vzpamatovává pomalu. „Chci vědět všechno, ale musíme vyčkat, až bude sama připravena o tom mluvit,“ dodal vděčný otec.

Podle něj dcera výrazně zhubla. „Taky ztratila barvu, nikdy jsem ji neviděl tak bílou. Nejvíc mě ale na celém znovushledání zarazil její šepot. Mluvila tak potichu, skoro jsem nic neslyšel. Musel jsem se přiblížit až k jejím rtům,“ popsal otec Emily. Dcera šeptala, protože ji nutili být stále zticha. K žádnému násilí však prý nedošlo.

Zajetí vnímala jako rok

Na setkání s sebou vzal i rodinného psa pro případ, že by se na něj dcera zlobila, že ji otec nepřišel zachránit sám. To ho sžíralo od chvíle, kdy se dozvěděl, že je holčička naživu. Emily však byla celou dobu přesvědčená, že radikálové při útoku unesli i jeho.

Když se dcery zeptal, zda ví, jak dlouho byla v zajetí radikálů, odpověděla, že asi rok. „Mimo ten šepot mě tohle úplně dostalo. Rok!“ zopakoval se slzami v očích. První věc, kterou devítiletá dívenka po návratu domů udělala, bylo, že si pustila píseň od Beyoncé.

Emily byla uvězněna radikály spolu se svou kamarádkou Hilou Rotem-Shoshaniovou a její matkou Raayaou. Ta se podle Thomase o jeho dceru celou dobu skvěle starala, v zajetí je však dál. V sobotu byly propuštěny pouze dívky. Odtržení Hily od rodiče je v rozporu s dohodu Izraele a teroristů o příměří, zlobí se otec.

Thomas již v minulosti v rozhovoru s reportérkou uvedl, že původní zprávy o smrti Emily považoval svým způsobem za požehnání. „Ano, tak jsem to tehdy vnímal,“ řekl otec. Tehdy mu to přišlo lepší, než kdyby musela snášet hrůzy spojené s únosem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šílený příběh z říjnového masakru. Izraelci se před vražedným komandem schovali do lednice

Tagy: