Řekli mu, že je jeho dcera mrtvá, pak ale svitla naděje. Hamásem unesená Emily zřejmě žije

Malou Emily unesli teroristé Hamásu.

Izraelské letectvo zaútočilo na Sýrii. Právě odtud vedli rebelové útok na izraelskou školu v přístavním městě Ejlat

Jednou z rukojmích, které hnutí Hamás uneslo 7. října do Pásma Gazy, je i malá Emily. Jejímu otci nejprve řekli, že zemřela. Izraelská armáda ale nenašla tělo ani známky, že by dívka utrpěla zranění. Otec tak získal naději, že dívka je zřejmě naživu. Informaci přinesla CNN.

Když teroristické hnutí Hamás zaútočilo 7. října na Izrael, vjeli ozbrojenci také do kibucu Beeri. Malá Emily v tu chvíli zřejmě ještě spala u kamarádky. Pak začalo peklo. Její otec o ní dva dny nic nevěděl a pak mu řekli, že je mrtvá. „Řekli jen, že našli Emily, že je mrtvá,“ sdělil pro CNN Thomas Hand, otec unesené dívky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás je jako nádor, musí se vyříznout. Bombardování Gazy je chirurgické, říká Pacovský

Tehdy se bál, že ji budou držet někde samotnou, vyděšenou. Teď však přišla od izraelské armády nová zpráva. Emily zřejmě žije. „Díky všem informacím, které mají, díky tajným službám, je prý velmi pravděpodobné, že je naživu,“ sdělil Hand. Tělo Emily vojáci nenašli. V domě, kde spala, nebyla ani krev. Navíc telefony, které rodina měla, byly lokalizovány v Gaze.

Když Hand před několika týdny mluvil s reportérkou Clarissou Wardovou, uvedl, že smrt dcerky by byla požehnáním. „Ano, tak jsem to tehdy vnímal,“ řekl otec s tím, že teď se hrozně bojí. Emily bude mít navíc příští týden narozeniny. „Ani nebude vědět, že je má, jaký je den. Žádný dort, žádná oslava, žádní kamarádi, bude jen k smrti vyděšená,“ popsal Hand.

Rodiny z kibucu Beeri, kde osudnou sobotu ozbrojenci vyvraždili 130 lidí, žijí provizorně v hotelu. Ve vstupní hale jsou snímky všech rukojmí, teď tam přibude i fotka Emily. „To čekání je příšerné. Ale nic jiného se teď nedá dělat. Jen se modlit a doufat, že se vrátí. Bude asi zlomená, zničená, ale to se spraví,“ řekl otec, který momentálně čelí velké nejistotě, ale nepřestává doufat. „V hlavě mi běží jedna scéna. Jsme na pláži. Běží ke mně, já běžím k ní. Zvednu ji a už ji nikdy nepustím,“ líčil Hand.

V Izraeli natáčel i reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha. „Izraelci mají v první řadě strach o své blízké, kteří jsou buď v armádě nebo unesení. Každý z 240 unesených lidí má svůj příběh. Překvapilo mě, jak dobře Izraelci jednotlivé příběhy znají, i když jsou to lidé, které v životě nepotkali,“ popsal Říha.

Tagy:
válka Izrael Pásmo Gazy Hamás Gaza Jakub Říha Clarissa Ward Thomas Hand Izraelské obranné síly Be'eri