Co bude s klienty Fly Dovolená v zahraničí? Papež poradil, co dělat při krachu cestovky

Jan Papež

Česká cestovní kancelář Fly Dovolená je v úpadku

Pokud cestovní kancelář zkrachuje, přebírá odpovědnost za její klienty v zahraničí pojišťovna, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Podle toho se následně odvíjí, zda lidé dokončí dovolenou podle plánu či nikoli. Varoval také před hoteliéry, kteří se situace mohou pokusit zneužít, a doporučil komunikovat s pojišťovnou. Poradil také, jak poznat společnost, která se může nacházet v problémech.

Krach Fly Dovolené byl pro Asociaci překvapením. „Není to cestovní kancelář, která by měla nějaký velký význam z hlediska nabízených produktů. Byla ve velkém konkurenčním tlaku ze strany ostatních cestovních kanceláří, které na našem trhu působí, protože její klientela směřovala zejména do Středomoří,“ uvedl Papež.

ČTĚTE TAKÉ: Cestovní kancelář Fly Dovolená krachuje. Zájezd má koupený přes tisíc lidí, nikam nepoletí

Cestovní kancelář Fly Dovolená byla pojištěná, tudíž za zhruba stovku jejích klientů v zahraničí nyní odpovídá pojišťovna. „Ta se bude starat i o výplatu peněz lidem, kteří měli dovolenou objednanou, ale ještě na ni neodjeli,“ sdělil místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

A co se stane s klienty v zahraničí? „Většinou se rozdělí na dvě poloviny. Jedna část normálně stráví zbytek dovolené podle plánu,“ řekl Papež s tím, že ve zbytku případů se hoteliéři snaží situaci zneužít.

„Chtějí klienty vyhnat ze svých hotelů, ačkoli mají ubytování předplacené, anebo jim pojišťovna zaručí doplacení. Proto občas vzniká napětí,“ popsal expert. V takovém případě Papež radí komunikovat s pojišťovnou.

Upozornil také na to, jak poznat cestovní kancelář, která se může nacházet v problémech. „Signálem je, že společnost začne prodávat velmi levné zájezdy. To vypadá, že rychle potřebuje hotovost a byl bych obezřetný,“ dodal Papež pro CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Oblíbená dovolenková destinace zavírá pláže kvůli fekáliím. Do moře se šíří nebezpečné bakterie

Tagy:
zdraví Středomoří Jan Papež cestovní kancelář krach volný čas cestovní kanceláře Asociace cestovních kanceláří České republiky životní styl a volný čas cestovní ruch a volnočasový průmysl cestování a turismus Fly Dovolená