Co bylo dřív úsměvné, dnes ohrožuje domácnosti. Chci zničit Green Deal, hlásá Mach po návratu

Ekonomický poradce SPD Petr Mach

K VĚCI 12.12.2023

Původně úsměvné zakazování žárovek přerostlo do situace, která tíživě doléhá na peněženky Čechů. Těmito slovy popsal Petr Mach Green Deal (Zelenou dohodu) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Bývalý europoslanec strany Svobodných ohlásil politický comeback – do Evropského parlamentu se chce dostat za stranu Svobody a přímé demokracie (SPD). Politik známý svým euroskepticismem se dle svých slov nestal fanouškem EU, vidí teď nicméně reálnou šanci, že by se mohlo podařit „zbořit“ Green Deal zevnitř.

Zakazování výroby aut na spalovací motory, systém emisních povolenek, příspěvky na obnovitelné zdroje energie – to vše se podle Macha skrývá pod hlavičkou Green Dealu. „To, co kdysi bylo pouze úsměvné, třeba zakazování žárovek, teď tíživě doléhá na peněženky a na rozpočty každé domácnosti,“ vysvětil.

ČTĚTE TAKÉ: Růžové brýle Zelenského? Příliš optimistická komunikace Ukrajině škodí, shodují se odborníci

V europarlamentu prý chybí síla, která by se Zelené dohodě postavila. Vyzdvihl postoj europoslance Alexandra Vondry (ODS), který hlasoval proti zákazu spalovacích motorů, jeho snahy však podle Macha stejně přišly vniveč, jelikož koalice v čele s Petrem Fialou (ODS) zákaz schválila na Radě EU.

„Česká republika byla po celou dobu jednání proti konci spalovacích motorů s emisemi. Většina států však měla opačný názor. Prosadili jsme alespoň takové podmínky, které nám umožní dopady tohoto opatření na české občany a český průmysl co nejvíce omezit,“ vyjádřil se tehdy Fiala na sociální síti X.

Podle Macha nyní nastala reálná šance, že by se Green Deal mohlo podařit na úrovni EU „zbořit“. Jeho ambicí je získat pro stranu SPD v Evropském parlamentu nejméně tři křesla. Prozradil, jak chce prosadit svá stanoviska v plénu o celkovém počtu 705 poslanců: „Máme tam přátele ve Straně pro svobodu z Nizozemí, v německé Alternativě pro Německo a v mnoha dalších stranách. Chceme teď už tvořit největší blok.“

Ke zrušení Green Dealu by podle něj stačilo získat o 70 hlasů navíc, SPD prý totiž není jediná strana, která je proti. „Bude to určitě i Orbánova strana, budou to lidi jako Alexandr Vondra. Je šance, že se skutečně najde většina, která by celý blok zákonů a regulací s názvem Green Deal zrušila,“ shrnul Mach.

Nehrozí Machovi názorové střety s předsedou SPD Tomiem Okamurou? A co by pro Česko znamenalo vystoupení z Evropské unie nebo z NATO? Také na to odpovídal bývalý europoslanec a lídr kandidátky SPD do eurovoleb Petr Mach v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
žárovka spalovací motor Evropská unie Evropský parlament K věci europoslanec peněženka Alexandr Vondra Svoboda a přímá demokracie Green Deal Zelená dohoda pro Evropu Petr Mach