Růžové brýle Zelenského? Příliš optimistická komunikace Ukrajině škodí, shodují se odborníci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině v mrtvém bodě

Optimistická komunikační strategie prezidenta Volodymyra Zelenského o stavu války a postupu Ukrajiny, která se objevuje na všech státních úrovních, zemi ve výsledku škodí. Domnívají se tak podle Financial Times někteří odborníci na komunikaci či zástupci armády. Nesoulad reality s vládní prezentací, jež skutečnost promítá „růžovými brýlemi“, podle nich zároveň vtlouká klín mezi prezidenta a vojenské velení. Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna vyzařuje Zelenskyj „povinný optimismus“.

Ukrajinská vláda by měla být ve své komunikaci realističtější, věří poradkyně a vedoucí komunikace bývalého ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova Iryna Zolotarová. Současná vyjádření podle ní vedou ke stavu, který vytváří „přehnaná očekávání, jež neodpovídají skutečnému stavu“. „Aby se ve společnosti nestavěly vzdušné zámky a mohla si sundat růžové brýle, je třeba se přestat bát říkat pravdu. Že dosáhnout vítězství bude obtížné, že jde o maraton, který je dlouhý a vyčerpávající,“ doplnila pro Financial Times. Kvůli současné vládní strategii si podle ní na Západě kladou otázku, proč by měly peníze daňových poplatníků směřovat na Ukrajinu, když vždy již „skoro vítězí“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zákulisí neúspěšné protiofenzivy. USA radily průlom na jihu, Ukrajinci si postavili hlavu

Podle vojenských představitelů není prezidentova komunikace přesvědčivá, což vede ke snižování motivace Ukrajinců i západních partnerů. Experti na komunikaci zároveň poukazují na podkopávání důvěry i smyslu naléhavosti situace v očích ukrajinské i západní veřejnosti. „Téměř každý na Ukrajině má příbuzné nebo přátele přímo zasažené válkou nebo na bojišti. Když se neobjevují žádné negativní informace, zabije to důvěru ve vládu,“ poznamenala Oksana Romanjuková, ředitelka Institutu masové komunikace, jenž monitoruje média.

Vedle konstantního Zelenského ujišťování o postupu Ukrajiny i jeho odmítnutí nedávných slov velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného o zamrzlém stavu války je podle expertů výrazným příkladem nerealistické komunikace vládní informování o bojích u Bachmutu. To zakrývalo „neuvěřitelnou úroveň vyčerpání, utrpení tisíců rodin, enormní každodenní ztráty, napětí a pochybnosti,“ shrnul pro Financial Times nejmenovaný bývalý vysoce postavený pracovník z prezidentova okolí.

Povinný optimismus

Naopak podle dalšího současného vládního zdroje je optimismus potřeba i kvůli zajištění důvěry Západu v ukrajinské podniky. „Pokud budeme pesimističtí, můžeme čekat ustávání rozvoje podniků na Ukrajině, stejně jako placení daní, takže bychom neměli dost peněz na pokračování v bojích,“ popsal.

Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna musí ukrajinský prezident působit optimisticky. „Zelenskyj musí vyzařovat něco, co bych označil za povinný optimismus. Je lídr země ve válce, musí udržovat tu náladu. Realita v terénu je ale zřejmá a nedá se lakovat narůžovo. Ukrajinci jsou odhodláni vydržet, ale je pravda ten optimismus a sepětí ze začátku války po dvou letech a opravdu velkých obětech už není tak viditelný. Není to poraženectví, není to tak, že by to chtěli vzdát, ale je vidět, že jsou z války unavení,“ popsal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hodně štěstí, Václave. Podívejte se na křest českého tanku na Ukrajině, má i kameru

Tagy:
válka Ukrajina optimismus důvěra Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj nálada ruská invaze na Ukrajinu