Podnikatelé a restauratéři vypouští petici a žalují vládu za šíření poplašné zprávy

Tisková konference restauratérů

Iniciativa Chcípl PES žaluje vládu za omezování svobodného podnikání

Skupina restauratérů a podnikatelů, kteří nesouhlasí s vládními opatřeními proti šíření koronaviru, vytvořila iniciativu nazvanou Chcípl PES. Společně tak protestují proti nařízením omezujícím jejich otevírací dobu. Nejvýraznější provozovnou je v tomto směru pravděpodobně pražská restaurace Šeberák. Právě v té se během úterního dopoledne uskutečnila tisková konference, na které provozovatelé představili své další plány.

Zástupci akce Chcípl PES, která sdružuje protestující podnikatele, svoji tiskovou konferenci pořádají od 10:00 v úterý 22. prosince v pražské restauraci Šeberák. Ta proslula zejména v listopadu, kdy se i přes zákaz opakovaně otevřela hostům a nic na tom nezměnily ani příjezdy policistů, kteří dokonce provozovatele restaurace Jakuba Olberta krátce zadrželi.

Příklad Šeberáku a dalších restaurací po celé České republice následovaly i jiné provozovny. K podnikům se přidali například fitness centra či výrobci a dodavatelé různých vybavení. Iniciativa Chcípl PES aktuálně sdružuje více než pět set podniků.

Dále se rozhodla, že umožní lidem podepsat celorepublikovou Petici za normální svět, která požaduje otevření provozoven a svobodné podnikání. „Každý dotčený provoz podá žalobu na stát kvůli porušení zákonů jako šíření poplašné zprávy. Každý provoz se stane petičním místem,“ nechal se slyšet Olbert na tiskové konferenci k dalším krokům Chcípl PES. Petice je ke stažení na webových stránkách iniciativy. Odtud ji může každý podnikatel stáhnout a poskytnout k podpisu.

Podle majitele pivovaru Jiřího Janečka je v sázce i duševní pohoda lidí: „Člověk, který bude dobře saturován a finančně zajištěn, bude lépe bojovat než člověk zatížen vládou. Spousta společností již na jaře zkrachovala, ale zbyly za nimi dluhy. Vláda na tyto lidi úplně zapomněla. Ten amatérismus, který vláda, jež s námi odmítá komunikovat, zatím předvádí, je, že neví, odkdy dokdy je sezona,“ hodnotil.

K akci se připojil i Daniel Landa, chystá videoklip

Právník Radek Suchý promluvil i o bezplatném poradenství pro podnikatele: „Na webu otevreno.net budou informace pro podnikatele postižené vládními opatřeními. Postup vlády vnímám jako cílenou likvidaci středního stavu. My to nechceme dopustit a tvrdě se proti tomu stavíme.“ Za zmínku stojí i zapojení Daniela Landy, který k příležitosti vyjádření podpory vydá 3. ledna videoklip.

Iniciativa má k tomuto datu připravenou také protestní akci Půllitry až na vládu, kdy k budově vlády povede cesta z půllitrů se zapálenými svíčkami. Nejenom restaurace a bary ale mají za to, že vládními opatřeními trpí. Názor i za majitele hotelů, vleků a dalších pracujících v sezoně na horách vyjádřil Karel Chotek: „Pokud se hory neotevřou, situace bude skutečně vážná.“

Iniciativa se již svým názvem jasně trefuje do protiepidemického systému PES, který představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle tohoto systému se nyní odvíjí vládní opatření. Vypočítává se v něm skóre, podle kterého se následně určuje, v jakém stupni se Česko aktuálně nachází. V každém stupni pak nastupují určitá opatření.

Vláda však v posledních dnech čelí kritice, protože systém nepřesunula do vyššího stupně, přestože skóre bylo vysoké. Navíc začala vytvářet sérii výjimek, které vše znepřehlednily.

Aktuálně se PES nachází ve čtvrtém stupni, skóre ale ukazuje číslo 76, které už náleží pátému stupni. Vláda o přesunu do nejpřísnějšího stupně rozhodne nejpozději ve středu.

Během svátků prosíme o klid, píší restauratérům organizátoři

Iniciativa Chcípl PES již na svých stránkách v předešlých dnech předestřela své plány na následující dny. Například od pondělí až do neděle 27. prosince organizátoři restauratéry a další provozovatele prosí, aby nic nepodnikali. „V této době prosíme o klid, aby kvůli nám nemuseli být příslušníci Policie ČR v ulicích místo u svých rodin,“ píší organizátoři na webu akce.

Od 28. prosince se však dalším protestům nebrání. Formu nechávají na jednotlivých podnikatelích. Organizátoři zároveň avizují i velkou akci. „Naše vláda si pořád neuvědomuje, do jak strašidelné situace nás dostala. Proto společně 3. 1. 2021 od 15:00 postavme ‚Cestu naděje’,“ dodávají zástupci iniciativy Chcípl PES.

Dále uvádějí, že se nebudou shlukovat ani nemají v plánu řečnit. „Jen jasně sdělíme vládě: Je nás mnoho a máme toho už dost! Na jaře jsme to snášeli, teď už to prostě nejde,“ zakončují organizátoři.

Tagy: