Pražská restaurace Šeberák musela po osmé večer zavřít. Majitele zadržela policie

Majitel podniku Šeberák

Opět protestovaly některé restaurace

Restaurace Šeberák, která plánovala mít i ve čtvrtek otevřeno po 20:00, musela po této hodině zavřít. Majitele provozovny Jakuba Olberta zadržela policie. Uvedla to pracovnice restaurace, která si nepřála být jmenována. Mluvčí pražské policie Jan Daněk potvrdil bez bližších podrobností, že na místě byl zadržen jeden člověk kvůli přestupku.

„Majitel byl omezen na svobodě a zadržen policií. Proto jsme museli zavřít,“ řekla ve čtvrtek večer po 20. hodině zástupkyně restaurace Šeberák. Smíchovská Tankovna U Zlatého jelena podle provozního Oldřicha Tlustého zavřela zřejmě do 21:00, kdy očekávala opětovný zásah policie. Obě restaurace měly delší dobu otevřeno ve středu, kdy se změnilo vládní opatření a restaurace musely zavřít místo ve 22:00 o dvě hodiny dříve.

„Byli jsme však navštíveni policií, očekávám proto, že zhruba do půl hodiny přijedou zase a budeme muset zavřít. Oni podle mě vědí, že na to nemají nárok, že je to protiprávní. Ale já jim na druhou stranu nic nevyčítám, dělají svoji práci,“ řekl provozní Oldřich Tlustý zhruba ve 20:30.

Odpoledne Tlustý sdělil, že restaurace „jede“ ve třetím stupni protiepidemického systému (PES), který restauracím umožnil otevření do 22:00. Neví, proč by další vládní změny měly padnout jen na gastronomický sektor.

Policie se chovala zodpovědně

O otevírací době do 22:00 ve čtvrtek informoval na facebookových stránkách i majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert. „Po osmé hodině večer ve středu dorazila policie, která zdokumentovala stav a sdělila mi, čeho se dopouštíme. Upozornila také všechny ostatní zúčastněné a provedla jejich identifikaci. Všichni zákazníci, kteří po osmé hodině zůstali, v průběhu další hodiny postupně odcházeli. Policie zabránila u vchodu do areálu vstupu dalším zákazníkům. My jsme vydrželi do 22:00, kdy jsme zavřeli. Policie se chovala odpovědně a profesionálně,“ popsal středeční situaci.

Pražští strážníci museli v noci ze středy na čtvrtek řešit desítku přestupků spojených s omezeným provozem restaurací. Necelou polovinu řešili strážníci domluvou, řekl ředitel městské policie Eduard Šuster. Strážníci od zavedení protiepidemických opatření museli řešit tisícovky přestupků.

Tagy:
policie restaurace hospody Praha vládní nařízení zavírací doba porušení nařízení Jakub Olbert Šeberák Protiepidemický systém České republiky