K rebelujícím hospodám se přidávají také hotely. Otevřeno budou mít i přes zákaz

Hospoda

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Restaurace chtějí pokračovat v protestu proti vládním opatřením, některé budou mít v pondělí opět otevřeno i po 20. hodině. Provozovatelé žádají kompenzace podle tržeb z minulých období. Premiér Andrej Babiš jim je slíbil. K restauratérům se přidávají hoteliéři, majitelé hudebních klubů a další živnostníci. Novinářům to v pondělí řekli v Teplicích zástupci restaurací.

„Nezavřeme, dokud vláda neudělá ekonomický balíček po vzoru jiných zemí z Evropy, kde je kompenzace ve výši 80 procent z tržeb minulých období. Přitom se zároveň nesmí zapomenout na ty, kteří své podniky otevřeli na jaře,“ uvedl Jiří Janeček, majitel restaurace Malý Janek v Jincích. „Konečně můžeme smysluplně využít EET (elektronická evidence tržeb) k výpočtu daně z příjmu,“ podotkla majitelka teplického pivovaru Monopol Gabriela Schönbaurová.

Vláda kompenzační materiál připravuje. Restauratéři ho chtějí připomínkovat. „Chceme, aby balíček opravdu pomohl všem, kteří se dostali díky chaotickým nařízením vlády do situace, kdy jsou nuceni začít protestovat,“ uvedl Janeček.

Formou protestu může být nerespektování zavírací doby ve 20:00 hodin, vyvěšení vlajky na provozovnu nebo jen to, že zůstane rozsvícená. „Protest se rozšiřuje, přidávají se hoteliéři, majitelé hudebních klubů, ale i další živnostníci,“ řekl David Biksadský, zakladatel webu www.chciplpes.cz, jehož prostřednictvím se mohou lidé k protestu připojit. „Lidé, kteří nechají po 20. hodině rozsvíceno a stojí u restaurace, nám dávají obrovskou podporu,“ řekl majitel pražské restaurace Šeberák Jakub Olbert.

Řada podniků by musela zavřít natrvalo

Restauratéři se shodují v tom, že pokud budou muset své podniky zavřít a nebude existovat forma jiné vládní pomoci, než je v současnosti, bude muset řada podniků zavřít natrvalo.

Podporu provozovatelům vyjádřil teplický primátor a senátor Hynek Hanza (ODS). „Nemůžu schvalovat porušování práva, nicméně si myslím, že je na místě velká kritika vlády. Nejsou adekvátní náhrady podnikatelům, kterým jde o přežití,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci po setkání provozovatelů restaurací, pivovarů a živnostníků, kteří nesouhlasí s vládními protiepidemickými omezeními.

V obchodních centrech je plno

Na Teplicku zůstalo minulý týden i přes vládní nařízení otevřeno po 20. hodině přes dvacet restaurací, hospůdek a pivnic. Společně se provozovatelé rozhodli vyjádřit porušením vládního nařízení nesouhlas s opatřeními přijatými proti šíření koronaviru, která považují za likvidační. Teplicemi večer projížděly policejní hlídky, policisté ale zatím v restauracích nezasahovali.

„V obchodních centrech je plno a nikdo to neřeší. Vše se hází jen na nás, už to pro nás začíná být existenční otázka,“ upozornila Ivana Laclová z hostince Tři Karafiáty.

Provozovatelé restaurací podle zveřejněného prohlášení respektují přijatá opatření v boji proti šíření koronaviru, vadí jim ale jejich nekoncepčnost. „Tato chaotická nařízení pomalu, ale jistě likvidují naše živnosti. Systém podpory sice zachrání na čas pracovní místa, ale v dlouhodobém horizontu je udržitelnost našeho podnikání nemožná,“ uvedli ve svém prohlášení provozovatelé 22 restaurací.

Tagy: