Co má společného John Lennon a Ondřej Brzobohatý? Novou píseň s videoklipem

Ondřej Gregor Brzobohatý uctil památku Johna Lennona novou písní, jejíž text dlouho schovával bez povšimnutí v šuplíku.

Přesně před čtyřiceti lety opustila tento svět ikona hudebního světa John Lennon a jeho památku si lidé po celém světě dodnes připomínají. Ondřej Gregor Brzobohatý ho uctil novou písní, jejíž text dlouho schovával bez povšimnutí v šuplíku.

John Lennon, legenda hudebního světa a mírový aktivista, byl ve svých čtyřiceti letech násilně usmrcen. Duševně nemocný Mark David Chapman ho 8. prosince 1980 zastřelil pěti ranami před jeho newyorským domovem, ve kterém bydlel se svojí ženou Yoko Ono.

Každý rok si tento den připomíná celý svět. Dodnes Lennona mnozí berou jako svůj zdroj inspirace. Mezi nimi je například český umělec Ondřej G. Brzobohatý. „John Lennon je pro mě celoživotní inspirací. Nejenom muzikou, ale i myšlenkami a filozofií,“ řekl v pořadu SHOWTIME na CNN Prima NEWS.

Ondřej složil krásnou písničku na jeho počest a památku. „Napsal jsem ji už mnohem dřív a po nějaké době jsem si vzpomněl, že ji vlastně mám. Navíc je čtyřicáté výročí od smrti Johna Lennona, tak jsem si říkal, že by šlo o hezkou poctu muzikanta muzikantovi,“ vysvětlil Brzobohatý.

K písni vznikl i videoklip, který se před pár dny nemohl natáčet jinde než u Lennonovy zdi v Praze. Režie se ujal Tomáš Krejčí. „Stejně jako pro Ondřeje byl i pro mě Lennon velký vzor. Strašně se mi líbila jeho muzika, kterou jsem poslouchal celé studium na gymnáziu,“ řekl režisér.

Ondřej se pochlubil, že nevynechal ani koncert syna Johna Lennona, na kterém byl kdysi v pražské Lucerně. Dnešní doba ale umělcům a koncertům nepřeje, a tak se i Brzobohatý snaží nepříznivý čas využít co nejefektivněji. „Mám víc času, takže dělám věci, které jsem dřív odkládal,“ svěřil se.

Kdyby se Ondřej mohl Johna Lennona zeptat na jakoukoliv otázku, zajímalo by ho, jaká byla šedesátá léta. „Zeptal bych se ho, jaké byly šedesátky, protože upřímně, to mě zajímá daleko víc než nějaká filozofie. Myslím, že to byl sakra mazec,“ řekl na závěr Brzobohatý.

Poslechněte si celou píseň Ondřeje G. Brzobohatého Myšlenky Johna Lennona:

Tagy: