Co dělat při bouřce, aby do vás neuhodil blesk? Odborník popsal šest základních pravidel

Meteorolog upozornil na šest základní pravidel záchrany před blesky. (Ilustrační foto)

Počasí (22.7.2024 7:10)

Ztráty na lidských životech, vážná zranění, rozsáhlé požáry i velké škody na majetku. Blesky každoročně způsobují řadu problémů. Jak se jim bezpečně vyhnout a vyváznout z bouřky bez úhony, popsal meteorolog Filip Smola pro CNN Prima NEWS.

Když nás zastihne bouřka, je základním pravidlem hledat úkryt uvnitř nějaké budovy. To ale ne vždy jde, pokud člověka překvapí v momentě, kdy je na výletě v přírodě, bezpečnou skrýš hledá jen těžko. Meteorolog Filip Smola doporučil dodržovat šest základních pravidel, které prozradil ve vysílání CNN Prima NEWS.

1. Neopírejte se o zdi nebo skály

Mezi vhodné úkryty před blesky rozhodně nepatří zdi nebo skály. „Mohou blesk svést,“ pronesl Smola. Bleskový výboj se šíří cestou nejmenšího elektrického odporu, a to platí i podél zdí a skal. Pokud má v cestě nějaké přerušení, jako je například trhlina nebo převis, tyto překážky přeskakuje, informuje ČHMÚ.

2. Nelehejte si

Při bouřce rozhodně nestát a ani si nelehat, zdůraznil meteorolog. „Je pak větší pravděpodobnost, že nás blesk udeří,“ upřesnil ve vysílání CNN Prima NEWS. Nejvhodnější polohou je podřep, ideálně pak tři metry od dalších lidí.

3. Nedotýkejte se vodivých předmětů

Zejména sport nebo zahradničení by se při bouřce nemusely vyplatit. Kovové předměty totiž fungují jako spolehlivý hromosvod. Hrábě, lopaty a další pracovní náčiní bychom měli pustit z rukou.

To platí mimo jiné i pro golfové hole, uvedl Smola. Hasiči ve svém preventivním přehledu informací k bouřkám připomněli případ z roku 2005, kdy úder blesku připravil o život golfistu, který se hře věnoval bouřka nebouřka.

4. Nebuďte nejvyšším bodem krajiny

Za bouřky může být o život i pohyb ve volných prostranstvích. Především bychom měli usilovat o to, nebýt nejvyšším bodem krajiny. „Pokud jsem na kopci, je nutné sejít dolů,“ zdůraznil meteorolog. Pakliže nás bouřka zastihne na rozlehlé pláni, nastává čas na už zmíněný dřep, a to v bezpečné vzdálenosti od dalších členů výpravy.

5. Nezůstávejte pod stromy nebo u vody

Zřejmě nejznámější radou ohledně bouřek je neschovávat se pod strom. I ten může totiž blesky svést. A nejen to – bouřky často doprovází i silný vítr, který strom může poškodit nebo vyvrátit. Riziko však platí především pro ty jednotlivé. Než se pohybovat ve volném prostranství, je určitě lepší možnost schovat se v lese, kde je stromů pohromadě mnohem více.

6. Nejezděte na kole a neplavte

Meteorolog varoval také před cyklistikou. Mimo jiné proto, že je kolo rovněž vodivý předmět, takže není radno se jej při bouřce dotýkat. Blesky přitahuje i vodní plocha, plavci by tedy měli z vody vylézt.

V první řadě je však vhodné bedlivě sledovat předpovědi počasí a zejména výlety do hor vždy plánovat s ohledem na meteorologické předpovědi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zoufalství a vztek Čechů v Řecku. Let se ruší, poraďte si sami, zpražila je aerolinka

Tagy: