VÝSTRAHA: Nad Českem se stahují mračna, udeří silné bouřky s kroupami. Podívejte se, kde hrozí

Blesky jsou nádherné, ale smrtelně nebezpečné

Počasí (22.7.2024 7:10)

S novým týdnem se po tropickém víkendu počasí změní. Vedro sice na některých místech přetrvá, místy ho však vystřídají přeháňky a silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto pro některé kraje vydal výstrahu.

pondělí bude oblačno až zataženo. Slunce si zpočátku dne zřejmě užijí jenom na Moravě a ve Slezsku. Ojediněle zaprší. Někde mohou udeřit i silné bouřky. „Nejprve se začnou tvořit v Čechách. Postupně se během dne budou dostávat i na Moravu a do Slezska,“ upřesnil meteorolog Filip Smola pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s neviditelným nepřítelem: Vedra zhoršují kvalitu ovzduší, jaký vliv má na naše zdraví?

Kvůli hrozícím silným bouřkám vydali meteorologové na pondělí výstrahu. Od půl jedenácté dopoledne do devíti hodin večer platí pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a pro Vysočinu a Prahu.

„Odpoledne a večer se kromě severozápadních a západních částí Čech a východních oblastí Moravy a Slezska očekávají lokálně silné bouřky,“ upřesnil ČHMÚ výstrahu na síti X v pondělí okolo poledne. V bouřkách se mohou vyskytnout především přívalové srážky s úhrnem kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i kolem 60 mm, a také menší kroupy a silnější nárazy větru.

Ještě silnější bouřky se mohou lokálně vyskytnout v jižních Čechách, na jihu Vysočiny a na Znojemsku. „Tyto velmi silné bouřky mohou být doprovázeny přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 mm, výjimečně i kolem 70 mm,“ informuje ČHMÚ na sociálních sítích.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 28 °C. „Hlavně na Moravě a ve Slezsku  naměří vysoké teploty,“ sdělil Filip Smola ve vysílání CNN Prima NEWS. Překročí tam i 31 °C, proto pro kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský meteorologové vydali před vysokými teplotami výstrahu. V souvislosti s tím doporučují dodržovat pitný režim a omezit především okolo poledne tělesnou zátěž.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Bouřky ustanou v noci z pondělí na úterý. To by se podle Smoly mělo obejít více méně beze srážek. „Na obloze by se mohlo objevit více sluníčka,“ dodal meteorolog. Oproti pondělí se však ochladí. Teploměry během dne naměří 24 až 28 °C.

I ve středu bude oblačno až polojasno. Přeháňky, občasný déšť nebo bouřky se místy vyskytnou od severozápadu. Odpoledne a večer srážek ubyde. Rtuť teploměru vyšplhá k 20 až 24 °C. Na jihovýchodě bude kolem 25 °C.

Během čtvrtka bude většinou polojasno. Více mraků bude zpočátku dne zejména na východě. Ojediněle tam mohou spadnout i přeháňky. Teploty se budou pohybovat mezi 20 až 25 °C.

Polojasná obloha přetrvá i v závěru pracovního týdne. V pátek nejvyšší denní teploty doshánou k 24 až 28 °C.

Třicítky by měly znovu padnout až o víkendu. Meteorologové hlásí teploty 27 až 32 °C. Na jihu Moravy v neděli dokonce vyšplhají až k 35 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtící hurikán Beryl: Hned na začátku sezóny překonal dávný rekord, vědci se bojí, co přijde

Tagy: