Co potřebuje česká ekonomika? Podle Zajíčka je klíčová energetika a dopravní infrastruktura

Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček

K VĚCI 6.9.2023

Česko k nastartování ekonomiky potřebuje jak nové elektrárny, tak dobrou dopravní infrastrukturu. V pořadu K věci to uvedl prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček.

Podle Zdeňka Zajíčka je česká dopravní infrastruktura zásadním omezením. „A bude i do budoucna, pokud s tím tedy něco neuděláme, zásadním omezením také pro to, aby se Česká republika stala, anebo zůstala klíčovou dopravní křižovatkou uvnitř Evropy,“ vysvětloval v pořadu K věci prezident Hospodářské komory ČR.

ČTĚTE TAKÉ: Žijeme si nad poměry. Musíme kousnout do zeleného jablíčka a žít zodpovědně, říká Rafaj

Pokud chceme být konkurenceschopní, musejí se povolovací procesy pro výstavbu vysokorychlostních tratí nebo pro výstavbu dálnic extrémně urychlit. „Polsko má neuvěřitelný náskok. Za posledních deset let udělalo skok, který budeme těžko dohánět, ale neznamená to, že nemáme lidskou kapacitu či schopnost věci vymyslet, připravit, udělat a postavit,“ narážel na výrazný rozvoj polské dálniční sítě Zajíček. Podle něj Česko potřebuje jasnou vizi, že o rozvoj stojí, a té pak musí uzpůsobit povolovací procesy.

Důležité jsou pak podle něj také nové elektrárny, které republika potřebuje postavit. „Ty, které tady máme, budou vypnuty, protože jsou na uhlí. Povolenka bude tak drahá, že nebudou vyrábět drahé teplo a nebudou ani vyrábět drahou elektrickou energii,“ vysvětloval.

„Potřebujeme uvolnit dnešní dopravní skelet pro logistiku zboží, ne lidí, to znamená lidi na vysokorychlostní tratě a zboží na zbývající tratě. Potřebujeme datová centra, musíme zpružnit trh,“ vyjmenoval priority Zajíček a dodal, že je toho ještě víc. O všechno se ale podělí na vládním výboru 21. září, kde budou tyto představy projednány.

Tagy: