Žijeme si nad poměry. Musíme kousnout do zeleného jablíčka a žít zodpovědně, říká Rafaj

Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy

Co na to vaše peněženka 31.8.2023

Vláda promeškává svou kapacitu. Do konsolidačního balíčku zahrnula celou kapitolu DPH, místo aby energii věnovala podstatě problému, a sice, že si žijeme nad poměry. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Vzkázal, že je nutné „kousnout si do zeleného jablíčka a žít zodpovědně“. Podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurči konsolidace veřejných financí přijít musela. O prostředky, které nyní kabinet Petra Fialy (ODS) hledá, se podle něj předchozí vlády ale připravily samy.

„Je velmi dobře, že vláda přináší konsolidační balíček – dává tím velký signál a určitě více peněz vybere. Na druhé straně souhlasím s výroky Miroslava Kalouska, kdy říká, že vláda promeškává svou kapacitu tím, že do balíčku zahrnula celou kapitolu DPH. Ta nemá na ozdravení veřejných rozpočtů žádný vliv. Naopak, má negativní dopad – rozviřuje atmosféru ve společnosti,“ uvedl Rafaj.

Domnívá se, že vláda nejen tímto krokem stráví obrovskou energii. „Místo toho, aby ji věnovala na podstatu problému, proč jsou veřejné finance ve stavu, v jakém jsou – a sice, že si žijeme nad poměry. Jinými slovy, máme větší výdaje, než si můžeme v současnou chvíli dovolit. To znamená, že se nesoustřeďují na to, že má stát šetřit na provozu. Nemůže nám bobtnat státní správa, nemůžeme mít tolik úředníků a celý aparát kolem,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: Plzeňský Prazdroj zdraží balená i čepovaná piva. Rostou náklady, tvrdí největší český pivovar

„Říkáme: ‚Ano, státe, konečně musíme něco s ozdravením veřejných rozpočtů udělat a pojďme se podívat, kde si skutečně žijeme nad poměry.‘ Máme nejvíce policistů, nejvíce obcí na počet obyvatel, nejvíce lůžek a tak dále. Musíme kousnout do zeleného jablíčka a žít zodpovědněji,“ doplnil Rafaj.

Nemůžeme žít na dluh

Podle Ďurči se předchozí vlády o prostředky ze státního rozpočtu – které nyní kabinet Petra Fialy hledá například zrušením superhrubé mzdy – připravily samy. „Konsolidace státního rozpočtu přijít musela, nemůžeme říci, že budeme pořád žít na dluh. Nicméně zrovna u DPH, které by v rozpočtu mělo být minusové, si myslím, že se s ním nemělo vůbec hýbat a nechat zatím všechny sazby,“ sdělil odborář.

Podotkl, že si musíme uvědomit, že konsolidace probíhá ve chvíli, kdy občané mají jednu z nejvyšších inflací v Evropě. „Všechno zaplatí znovu naši lidé, zaměstnanci, naši důchodci. Je potřeba k tomu přistupovat velmi citlivě,“ doplnil Ďurčo.

Tagy:
Evropa ekonomika státní rozpočet Miroslav Kalousek ODS kritika DPH pořady CNN Prima NEWS úspory vláda Svaz průmyslu a dopravy úředníci Jan Rafaj Co na to vaše peněženka vláda Petra Fialy konsolidační balíček Roman Ďurčo