
Jak skladovat vejce
Velikonoční pondělí s sebou každoročně přináší také nadbytek vařených vajec a lámání si hlavy nad tím, jak je zpracovat. Evergreenem je tradičně vajíčková pomazánka, redakce CNN Prima NEWS však připravila další tipy, co s vajíčkovou koledou a jak ji nejlépe skladovat.
Zatímco čerstvá vejce mohou mít koledníci i v chladné spíži, u vařených rozhodně vyhrává lednice. Vejce ve skořápce se doporučují skladovat maximálně týden, bez ní jen pár dnů.
ČTĚTE TAKÉ: Řetězce stahují z pultů řadu závadných výrobků. Kontroly objevily plíseň i nebezpečné viry
Úplně nejlepší však je okamžité zpracování. Udělat se z nich dá například skvělá domácí majonéza, navíc mnohem zdravější než originální verze.
Domácí majonéza z vařených vajec
Připravte si následující ingredience:
- Tři uvařená vejce
- Dvě lžíce přepuštěného másla
- Citronová šťáva
- Lžička kvalitní hořčice
- Voda
- Sůl
- Pepř
Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Domácí majonéza poslouží jako základní přísada do dalších různých vaječných dobrot – ať už v podobě salátů nebo pomazánek. „Zpracováváme je na chlebíčky, salátek, a tak různě,“ vyjmenovala jedna z respondentek oslovených CNN Prima NEWS. „Většinou vajíčkový salát a vajíčkovou pomazánku,“ odpověděla další na dotaz, jak koledu nejčastěji zpracovává.
Vajíčková pomazánka je už velikonoční klasikou, fantazii se ale meze nekladou. Vařená vejce poslouží třeba i do sekané nebo španělských ptáčků.
Jak se ale říká, v jednoduchosti je krása – i ty nejmlsnější jazyky potěší jednoduchá snídaně, kterou zvládne připravit opravdu každý. Vajíčko na tvrdo postačí nakrájet na kolečka, potřít krajíc čerstvého chleba máslem a to celé zasypat pažitkou.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi příliš holdují alkoholu. Odborníci apelují na politiky, aby jeho dostupnost omezili