Naklíčená zelenina může být nebezpečná i prospěšná, záleží na tom, o jaký druh se jedná. Zatímco brambory mohou představovat riziko a v krajním případě mohou vést k otravě kvůli přítomnosti solaninu, z česneku a cibule se během klíčení stává skutečná vitamínová bomba, píše web Kupi.cz.
Klíčky se u zeleniny objevují běžně. V případě brambor to rozhodně není důvod k radosti, v okolí oček a klíčků se totiž tvoří toxická látka solanin. Ta může pro náš organismus představovat riziko, varuje web Kupi.cz.
ČTĚTE TAKÉ: Zemřela známá lékařka Špinarová. Zasloužila se o zavedení transplantací srdce v Brně
V krajním případě si člověk může konzumací naklíčených brambor přivodit otravu, podle odborníků by k tomu však bylo nutné sníst kilogram silně přezrálých brambor. Solanin ale může být nebezpečný i v menším množství, otrava se pak projevuje bolestí hlavy či žaludečními nevolnostmi a průjmem.
U závažnějších případů pak může být projevem otravy zrychlený puls a dech, horečka či snížený krevní tlak, vyplývá z odborné studie z roku 2022. Nikdy bychom tak neměli konzumovat brambory, které jsou zelené či silně nazelenalé, poznamenává web Kupi.cz.
Klíčky jako vitamínová bomba
Opačná situace panuje u česneku, látky obsažené v jeho klíčcích totiž zvyšují imunitu a pomáhají s obtížemi při trávení, stejně tak tělo zbavují karcinogenů a zabraňují vzniku maligních buněk. Naklíčený česnek je nejlepší konzumovat syrový, tepelnou úpravou se totiž o benefity klíčků připravíte.
Podobně je na tom i cibule, její zelené výhonky obsahují vitamín C, antioxidanty a další minerály, jako je mimo jiné křemík, hořčík, vápník či železo. Stejně jako česnek by se cibule s klíčky měla jíst ideálně syrová, dobře vynikne například v pomazánkách, dipech nebo omáčkách.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi příliš holdují alkoholu. Odborníci apelují na politiky, aby jeho dostupnost omezili