Coca-Cola stahuje z obchodů 26 milionů lahví. Varuje před „kovovými částicemi“ v nápojích

Společnost Coca-Cola stahuje z rakouského trhu zhruba 26 milionů lahví svých oblíbených nápojů. Podle prohlášení výrobce mohou některé z nich obsahovat „kovové částice“. Na vině má být technická závada při výrobě, uvedla rakouská pobočka nápojového giganta podle webu Mirror. Problém se má týkat nejen limonád Coca-Cola, ale také nápojů Fanta či Sprite, byť ve výrazně menší míře. Nejde zdaleka o jediný problém, který společnost musela v poslední době řešit. Jen před pár týdny se omlouvala zákazníkům za chybu, protože na některých svých nápojích uvedla, že jsou bez cukru.

Rozsáhlá logistická akce začala ve středu, kdy rakouská pobočka Coca-Coly vydala prohlášení, v němž oznamuje stažení 26 milionů lahví z obchodů. Možná rizika se mají skrývat v nejpopulárnější colové limonádě i v nápojích značky Fanta, Sprite či Mezzo Mix. Všechny jmenované produkty s minimální trvanlivostí mezi 4. a 12. dubnem mohou obsahovat kovové částice, napsal web Mirror.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Český řetězec stahuje z prodeje rajčata. Zákazníky žádá, aby je nekonzumovali

Na vině je podle výrobce technická závada, během níž došlo k poškození filtru. Skrze nefunkční sítko se pak mohly lahve limonád kontaminovat kovovými úlomky. Ačkoliv firma zmínila hned několik svých značek, kterých se problém může týkat, největší počet stahovaných lahví se týká samotné Coca-Coly – zpět k výrobci zamíří přibližně 12 milionů litrů nápojů.

„Nelze vyloučit, že velmi omezený počet půllitrových PET lahví může obsahovat malé kousky kovu v důsledku technické chyby při výrobě. Vzhledem k možnému zdravotnímu riziku nedoporučujeme konzumaci potenciálně dotčených výrobků,“ zdůvodnil nápojový velikán ve svém středečním prohlášení, proč přikročil k preventivnímu opatření.

Ti, kteří si výrobek s výše zmíněnou expirací zakoupili, mohou lahev vrátit v obchodě, kde ji zakoupili. Od prodejců by měli získat zpět plnou částku. „Účtenku nebudete potřebovat,“ zdůraznila Coca-Cola v prohlášení. Je ovšem nutné zmínit, že se stažení netýká českého trhu, pouze rakouského.

Jen pár týdnů nazpět výrobce limonád stáhl z amerického trhu více než 13 000 beden nápoje Minute Maid Zero Sugar Lemonade. Podle zprávy amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv obsahovaly chybně označené kartony ve skutečnosti nápoj s plným obsahem cukru, informovala stanice CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za vysoké ceny potravin může i Výborný, míní Prouza. Ministr se ohradil

Tagy:
Fanta jídlo částice technická závada obchod nápoj Coca-Cola limonáda The Coca-Cola Company Sprite Daily Mirror jídlo limonáda nápoj produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny Mezzo Mix