Za vysoké ceny potravin může i Výborný, míní Prouza. Ministr se ohradil

Potraviny dál nezlevňují.

Může ministr zemědělství Marek Výborný za to, že potraviny už dál nezlevňují

Může ministr zemědělství Marek Výborný za to, že potraviny dál nezlevňují? Podle zástupce supermarketů Tomáše Prouzy částečně ano. Výrobci se totiž při cenových vyjednáváních odvolávají na slova ministra, že u potravin už není prostor pro další pokles cen. Podle některých ekonomů tak ministr zbytečně zasahuje do trhu.

Ještě koncem srpna, kdy politici řešili ceny potravin na tradičním veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích, ministr zemědělství tvrdil, že jsou ceny jídla v Česku přiměřené. „Prostor pro další razantní snižování cen už není. V opačném případě by to mělo negativní dopady na samotné zemědělce a farmáře,“ prohlásil tehdy Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Firmám hrozí, že budou mít dražší energie. Ministerstva se hádají, kdo to zaplatí

Vyjádření ministra si ovšem v dalších týdnech žilo svým životem. „Často se nám stává, když obchody vyjednávají s dodavateli a tlačí na nižší cenu, že se potravináři hájí tím, že ministr zemědělství oficiálně řekl, že už není prostor pro další zlevňování. Ten výrok pana ministra dal rozhodně zbraň potravinářům, aby se bránili našemu tlaku na nižší ceny,“ sdělil Prouza CNN Prima NEWS.

Ministr si popel na hlavu rozhodně nesype. „Nebudu žádným způsobem vstupovat do vyjednávání mezi obchodníky a dodavateli,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Právě Výborný při vstupu na rezort zemědělství několikrát zopakoval, že není ministrem cenotvorby. Jeho slova podle něj cenotvorný potenciál nemají.

S tím však mnozí odborníci nesouhlasí. „Slova ministra lze považovat za cenotvornou aktivitu, což by ministr v normálním prostředí dělat neměl,“ okomentoval daňový analytik Petr Bartoň.

Prostor pro levnější jídlo Potravinářská komora ovšem skutečně nevidí. Na vině jsou prý stále vysoké náklady za energie nebo za mzdy. „Nebo zelená politika z Bruselu. Přístup řetězců je pořád stejný – levně koupit a draze prodat, aby zákazník pořádně zaplatil,“ namítl mluvčí komory Marek Zemánek.

„Potravinářská produkce bude mírně zdražovat, to znamená, že to budou jednotky procent v průběhu jednoho roku,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Některé položky už ovšem meziměsíčně zdražily o více než deset procent. Oproti srpnu byly v září výrazně vyšší ceny mléka a másla. O jednotky procent pak ceny drůbežího masa, zeleniny a ovoce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Inflace v Česku během září zrychlila. Nahoru ji táhnou ceny potravin, nápojů a bydlení

Tagy:
jídlo zemědělství ceny ekonomika České Budějovice CNN Prima NEWS Země živitelka Tomáš Prouza Brusel ministr zemědělství Česko Marek Výborný makroekonomie Potravinářská komora České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny