Čokoláda už je zase luxusní zboží. Tuna kakaa na burze letí k hranici čtvrt milionu

Sběr kakaových bobů v Pobřeží slonoviny

Cena kakaa několik let v kuse průběžně roste, letošní rok ale komodita na burze posiluje zvláště nevídaným tempem. Tuna kakaa už stojí v přepočtu více než 230 tisíc korun. Na vině je především sucho v oblasti západní Afriky a špatná ekonomická situace tamních farmářů, uvádí analýza největší komerční banky světa JPMorgan Chase.

Zlato, stříbro nebo třeba akcie společnosti Apple. Všechna tato aktiva nechává kakao na burze letos daleko za sebou. Komodita potřebná pro produkci čokolády za poslední dva roky posílila o stovky procent a její cena nadále roste.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pořad Byznys mapoval trh s drahými kovy. Expert popsal nervozitu obchodníků s měnami

Kakao se na burze obchoduje v podobě takzvaných futures, čili kontraktů pro budoucí vypořádání nákupu komodity za předem smluvenou cenu. Futures kontrakt na tunu kakaa nyní stojí v přepočtu více než 230 tisíc korun. V polovině roku 2022 stál stejný kontrakt 53 tisíc korun.

Z kakaa se proto stal na burze absolutní hit, jehož výkonnost je srovnávaná i s kryptoměnami nebo akciemi předních firem.

Proč je kakao tak drahé?

Důvodů pro růst ceny kakaa je několik. Tím hlavním je sucho, které sužuje oblast západní Afriky, která má na starost 80 procent z globální produkce kakaa. Zásadní jsou zejména sklizně v Ghaně a Pobřeží Slonoviny. Sběr kakaa tam ale často mají na starost lokální farmáři, kteří jsou ve finanční tísni a nemají prostředky na vylepšení svých kakaových plantáží.

„Trh s kakaem je trhem, kde pěstitelé produkují zboží s velmi vysokou hodnotou, ale dostávají velmi nízký podíl. V důsledku toho je míra opětovné výsadby velmi nízká a kakaovníky stárnou,“ uvedla Tracey Allenová, strategička pro zemědělské komodity ve společnosti J.P. Morgan, v analýze banky.

Podle ní výrobci čokoládových pochutin už zdražování kakaa intenzivně řeší. Například tím, že sníží reálný objem tyčinky, ale cenu nechají stejnou (smrskflace). Analýza banky ale očekává, že růst ceny kakaa bude brzy kulminovat a trh posléze ochladne.

Finanční spekulace

Ekonom Lukáš Kovanda ale pro CNN Prima NEWS uvedl, že vedle sucha a špatných ekonomických podmínek farmářů pohání růst ceny komodity také investiční spekulace. A to jak ze strany světových investorů, tak rovněž i samotných farmářů.

„Obchodníci s kakaovými boby zpravidla využívají termínových kontraktů coby zajištění proti riziku nežádoucích pohybů ceny bobů. Tito obchodníci, kteří mají boby na skladě a další jim či jejich dodavatelům právě rostou na plantážích nebo se právě sklízí, pochopitelně doufají, že cena půjde nahoru. Zároveň se ale právě zajišťují pro případ, že cena bobů klesne,“ vysvětlil ekonom.

Americká CNN upozornila, že růst ceny kakaa vede zákazníky i výrobce k hledání alternativ za drahou čokoládu. Pokles prodejů čokoládových pochutin je zatím v jednotkách procent, trh ale čeká na tvrdší dopady kakaového šílenství.

Tagy:
cena kakao sucho burza růst spekulace Ghana Pobřeží slonoviny