Ropa, plyn nebo ocel. Obchod s Ruskem stále kvete, do Česka proudí zboží za miliardy

Ropovod Družba

Do Česka dál proudí z Ruska zboží za miliardy korun

Mezinárodní obchod mezi Českem a Ruskem stále kvete. Data Českého statistického úřadu o přeshraničním pohybu zboží ukazují, že ČR loni od Ruska nakoupila za desítky miliard korun ropu, plyn anebo také ocel.

Vůbec nejvíce se dováží ropy, utrácíme za ni rekordní sumy. Loni Česko nakoupilo ropu od Ruska za 49 miliard korun, předchozí rok dokonce za 54 miliard. Česko má na dovoz ropy výjimku ze sankcí, dokud nezajistí náhradu, na čemž se pracuje.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko čekají další odvody do armády. Putin podepsal dekret, nastoupit má 150 tisíc lidí

Státní podnik Mero tvrdí, že už na konci letošního roku by měla ruská ropa přes ropovod Družba přestat proudit. „Všechny práce běží podle schváleného harmonogramu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Barbora Putzová, tisková mluvčí Mero ČR.

Odstřižení vyjde na 1,6 miliardy korun

Nezbytné přípravy, abychom mohli ropu do země dostat jinudy než přes Družbu, nevyjdou lacino. Náklady na takzvaný projekt TAL PLUS, který má zajistit odstřižení od ruské ropy, vycházejí na 1,6 miliardy korun, tvrdí Mero.

Podle některých ekonomů je ale zcela nemožné, aby se Česko úplně odstřihlo. „Obávám se, že se nám odstřihnout od ropy nebo i dalšího zboží z Ruska nepodaří. Jakým způsobem chcete zjistit, že konkrétní molekula pochází zrovna z Ruska a ne třeba z Turecka, které zboží přeprodává?“ ptala se pro CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová. Ta navíc upozorňuje i na to, že zboží z Ruska je levnější a je potřeba počítat s tím, že jakákoli náhrada povede k růstu cen.

Z oficiálních dat vyplývá, že nejrychleji snižuje Česko dovoz ruského plynu. Loni ho sem podle ČSÚ přiteklo jen za 7,3 miliardy. I tady ale někteří odborníci upozorňují na to, že ho může být mnohem víc. „Jestliže obchodníci nakupují plyn na burze, je fakticky nemožné vykázat jeho původ, jelikož tamní obchodování je anonymní,“ podotkl pro redakci Michal Kocůrek, expert na plyn a analytik poradenské společnosti EGÚ Brno.

Za miliardy korun do Česka putuje i ocel. Hodnota dovozu této komodity přitom roste, loni to bylo za 6,4 miliardy korun. Import přitom výrazně přesahuje i dodávky do Česka z italských oceláren nebo z Polska. Navíc v době, kdy má v Česku existenční problémy významná ocelárna Liberty Ostrava.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Návrat ocelářů z Liberty do práce se posedmé odkládá. Podle odborů ale jednání nestojí

„Udržet nějaký objem výroby oceli v České republice je významná věc. Můžeme se na to dívat i z nějakého bezpečnostního hlediska,“ upozornil pro CNN Prima NEWS ekonom a hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

Zatímco od Ruska se nám daří odstřihávat jen velmi pomalu, a podle některých se větší škrty v dovozech nepodaří uskutečnit, v případě vývozů z Česka do této země se nám dramatický útlum podařil. Zatímco před válkou jsme v roce 2020 vyvezli do Ruska auta za 21,5 miliardy korun a například spotřebičů v hodnotě zhruba deset miliard, loni už to bylo u aut za necelých 200 milionů korun a spotřebičů jen za 612 milionů korun.

Tagy: