kakao

Výpis příspěvků ke štítku „kakao“

Cena čokolády je rekordní, stoupla o více než 100 procent. Experti čekají další zdražování

Kilo kakaa oproti loňsku podražilo o 126 procent. Zatímco loni ve stejnou dobu stálo okolo 79 korun, letos je to 179. Viníkem je podle expertů nedostatek sběračů na plantážích a také špatné počasí. Obchodníci to promítli do cen čokolády a bude prý hůř. Do roka by mohla podražit o dalších třicet procent. V jednotlivých obchodech ovšem narazíte na velké cenové rozdíly.

Čokoláda a džus jako luxusní zboží? Ceny trhají rekordy, expert naznačil zdražení v obchodech

U některých potravin si musíme na zdražování zvyknout. Týká se to pomerančového džusu, který na komoditní burze trhá rekordy. Podobně je na tom i cena kakaa. Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS řekl, že čokoláda může za letošní rok meziročně zdražit i o více než 10 procent. Nadějí je letošní úroda, která by pomohla cenu snížit.

Zajdeme spolu na kávu, přijal Jurečka ve studiu nabídku Juchelky. Proberou příspěvky na péči

V odlehčeném tónu se vedla debata ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečka (KDU-ČSL) a opozičního poslance Aleše Juchelky (ANO) ke konci pořadu Partie Terezie Tománkové. Juchelka si totiž postěžoval, že s ním Jurečka nejde na kávu a neprobere s ním vyřešení příspěvku na péči. Lidovecký ministr mu odpověděl, že s pozváním problém nemá a klidně spolu mohou zajít na kávu nebo dokonce kakao. O problému u příspěvku na péči totiž ví již delší dobu.

Zachraňme africké lesy, zlepšíme i naše ovzduší

Deštné lesy jsou zdrojem kyslíku, vody, potravin i léčiv. Chrání před globálním oteplováním, poskytují živobytí pro více než miliardu lidí a jsou domovem 80 procent všech suchozemských živočichů. Jsou důležité pro přežití každého živého tvora na Zemi. Jejich ochrana je proto v zájmu každého z nás.

Producenti čokolády zachraňují deštné lesy

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky na celém světě. Poptávka po kakau proto stále roste. Jeho pěstování je však náročný proces, který ovlivňuje životní prostředí v západní Africe a úbytek tamních pralesů. Výrobci čokolády se proto stále častěji zajímají o způsob pěstování kakaových bobů a jeho udržitelnost.