Lékaři ukázali pacienty bojující o život. COVID-19 není chřipka, vzkazují demonstrantům

Zdravotníci z první linie posílají vzkaz demonstrantům ze Staroměstského náměstí

Zdravotníci z první linie Karlovarské krajské nemocnice vysílají jasný vzkaz demonstrantům ze Staroměstského náměstí – COVID-19 není chřipka. Emotivní video z pondělního dne na anesteziologicko-resuscitačním oddělení vzbuzuje rozporuplné reakce. Lékaři by měli léčit, ne strašit, míní někteří. Tohle je poměrně decentní popis skutečnosti, vzkazují však zpět lékaři.

„Použité záběry byly pořízeny dnes, v pondělí 19. října 2020 ráno, na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Karlovarské krajské nemocnice. Ukazují jen nepatrný zlomek toho, co naši lékaři a sestry v současné situaci prožívají každý den. Toho, co podle některých z vás vlastně vůbec neexistuje,“ píše Karlovarská krajská nemocnice u videa na sociální síti.

Video dlouhé necelou minutu zachycuje dennodenní provoz lékařů a sester na oddělení určeném pro COVID-19 pozitivní. V ochranných mundúrech na záběrech například resuscitují pacienta. Video je zakončeno vzkazem pro demonstranty, kteří v neděli protestovali na Staroměstském náměstí proti nařízení vlády. „Vzkaz z první linie hrdinům ze Staromáku – COVID-19 není chřipka,“ apelují na ně.

Demonstrace se konala v neděli a dorazilo na ni až dva tisíce demonstrujících. Akce se navíc neobešla bez násilí. Demonstranti prohlašovali hesla jako „Komunismu a nesvobody jsme měli už dost“, „Babiše se musíme zbavit“ nebo „Roušky dolů“.

Máte léčit, ne strašit

Pod videem lékařů se však zvedla vlna kritických komentářů. „Našim hrdinům vláda vyčlenila 11,5 miliardy na prémie. OSVČ vyčlenila 4,5 miliardy. Pro mě jsou hrdinové ti, co jdou každý měsíc do minusu a musí živit rodiny,“ napsal pod video jeden z uživatelů. Další zase kritizuje přístup lékařů. „Vy máte léčit, ne strašit,“ píše. Od Karlovarské krajské nemocnice se jí dostává odpovědi. „Tohle není strašení, ale poměrně decentní popis skutečnosti.“

Jiní mají zase pocit, že lékaři nejsou ti, kteří by měli přesvědčovat o vážnosti situace. „Jaký má důvod personální a zdravotnické zařízení nás přesvědčovat o závažnosti situace? To po nich někdo chce, protože se lidi bouří a tuší, že něco je trochu jinak, než nám podbízí?“ zněl další z komentářů.

Najdou se ale i tací, kteří souhlasí s lékaři a jejich práci v první linii oceňují. „Někdy se docela stydím za český národ. Je hrozně smutné číst tyto komentáře.“

„Smekám před Vámi a neskutečně si Vaší práce vážím, vím, jak tu práci máte teď ztíženou, a ta bezmoc, když vyčerpáte všechny možnosti. Držte se všichni, dávejte na sebe pozor, věřím, že to zvládneme,“ dodala další.

Video vidělo několik stovek uživatelů. Že je lékařský personál vytížený, potvrzuje i fakt, že nemocnice hledá posily. V mimořádném pandemické stavu shání například i studenty medicínských fakult.

Tagy: