Dětem se nevyhne, mohou mít těžký průběh. S covidem už v Česku umíraly, varuje expertka

Dítě v nemocnici

360° 26.10.2021

Covid dokáže infikovat a těžce postihnout i děti. Z minulých vln víme, že s onemocněním zemřelo šest dětí a 200 jich bylo dlouhodobě na kyslíku. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS na to upozornila náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči a lékařka Martina Koziar Vašáková.

Kombinace vakcíny a prodělané infekce dává podle Koziar Vašákové vůbec tu nejlepší ochranu proti COVID-19. „Určitě bych nedoporučovala zkoušet, co naše přirozená imunitní odpověď dokáže, a doporučila bych se navakcinovat,“ apelovala lékařka.

Šance, že se neočkovaní covidem během letošního podzimu nakazí, je podle ní téměř stoprocentní. „Virus infikuje všechny, u mladých a dětí je nemoc nízkopříznaková,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči.

U neočkovaných lidí končí s těžkým průběhem v nemocnici každý 30. nakažený. „Šance je asi tři procenta – a to je hodně. Jeden z 30 nakažených lidí skončí v nemocnici. Když se nakazíte, nevíte, jak se bude nemoc vyvíjet,“ varovala Koziar Vašáková.

Riziková je také nadváha nebo lehká cukrovka. „Jste třeba i mladý a máte odchylnou imunologickou odpověď na covid. To nemůžete vědět. Onemocní i děti. Z minulých vln víme, že bylo dva tisíce dětí symptomaticky nemocných, 200 dlouhodobě na kyslíku a šest dětí zemřelo. I to je velmi významný údaj, že virus dokáže i část dětské populace infikovat a případně těžce postihnout,“ dodala lékařka.

Tagy: