Covid není radno podceňovat, připomněl Prymula. Prozradil, jak to bude s epidemií o Vánocích

Ilustrační foto

Prymula o vzestupu covidu

Letošní Vánoce by podle epidemiologa Romana Prymuly mohly být klidnější než v předchozích letech. Uvedl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS a vysvětlil, že aktuální vlna covidu slábne a epidemie by se tak mohla do Vánoc vyčerpat. Přesto varuje, že nemoc stále není radno podceňovat, zejména u seniorů a rizikových skupin.

„Myslím si, že epidemie covidu by se měla před Vánocemi vyčerpat,“ poznamenal Prymula s tím, že nárůst nových případů zpomaluje a vrchol vlny je snad za námi. „Viděli jsme nárůst o 800 nakažených týdně, nyní jsme na přibližně 200 případech,“ podotkl Prymula.

ČTĚTE TAKÉ: V Africe tiká bomba, varuje WHO. Záhadný virus je horší než ebola, zabije téměř každého

V pořadu zazněla i otázka na možný souběh tří respiračních onemocnění – covidu, chřipky a černého kašle. Prymula tento scénář považuje za nepravděpodobný. „Epidemie černého kašle je na ústupu a chřipka ještě nepřišla. Očekáváme ji spíše až v listopadu, prosinci nebo v lednu,“ vysvětlil s tím, že by tak podle něj k souběhu těchto tří onemocnění dojít nemělo.

Navzdory zpomalujícímu šíření covidu však Prymula varoval, že zejména senioři a lidé s oslabenou imunitou by neměli podceňovat očkování. „Covid je v populaci stále velmi rozšířený a naše testování zachycuje jen malý zlomek reálného počtu případů,“ upozornil. Právě teď, v říjnu, je podle něj nejvhodnější čas na očkování proti covidu i dalším respiračním onemocněním.

Na závěr rozhovoru Prymula zmínil, že covid se stává běžným respiračním onemocněním, podobně jako chřipka. „Covid byl dříve neznámý, ale dnes už je běžný. To ale neznamená, že ho můžeme podceňovat, zejména u rizikových skupin může mít stále vážný průběh,“ varoval.

Epidemiolog také naznačil, že covid přinesl určité pozitivní změny ve společenském chování. Lidé si začali více vážit zdraví a například nošení roušek v hromadné dopravě se stalo běžnějším, než tomu bylo před pandemií.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel si v Česku vyžádal další dva životy. Onemocněly už stovky batolat

Tagy: