V Africe tiká bomba, varuje WHO. Záhadný virus je horší než ebola, zabije téměř každého

Epidemie viru Marburg se v Africe objevila už v minulosti.

Smrtící vir v Německu

Ve Rwandě již jedenáct lidí zemřelo v důsledku virového onemocnění Marburg, uvedlo podle agentury AFP tamní ministerstvo zdravotnictví. Vysoce nebezpečný virus podobný ebole má úmrtnost až 88 procent a Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že by se mohl rychle šířit i do dalších zemí. Virus způsobuje vysokou horečku, často doprovázenou krvácením, které postihuje několik orgánů. Od vypuknutí epidemie na konci září bylo v zemi potvrzeno přibližně 36 případů. Jeho původ je záhadou, ale stopy vedou do jeskyní mezi netopýry, píší zahraniční weby.

Předchozí bilance v sobotu činila šest obětí. Většina nakažených jsou zdravotníci, sdělilo v úterý africké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a dodalo, že probíhá vyšetřování „k určení původu infekce“.

ČTĚTE TAKÉ: Nádor na mozku změnil tatínkovi Milošovi život. Možnosti léčby dochází, rodina se nevzdává

Zdroj zůstává nejasný, což v malé středoafrické zemi vyvolává obavy z nákazy. Izolace pacientů a jejich kontaktů je klíčem k zastavení šíření tohoto viru, poznamenává agentura AP.

WHO také upozornila, že případy nákazy ve rwandském hlavním městě Kigali představují riziko mezinárodního rozšíření, protože ve městě se nachází mezinárodní letiště a je spojeno silnicí s dalšími městy ve východní Africe.

„WHO hodnotí riziko této epidemie jako velmi vysoké na národní úrovni, vysoké na regionální úrovni a nízké na globální úrovni,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ve čtvrtek.

Virus Marburg

Marburg patří do skupiny filovirů, kam patří i virus ebola, který v Africe způsobil několik epidemií. Na rozdíl od eboly však proti Marburgu neexistuje antivirová léčba ani vakcína, píše zpravodajství CNN. Podpůrná péče, jako jsou ústní nebo nitrožilní rehydratace, a léčba specifických příznaků však zvyšují šance na přežití.

Virus se může přenášet ze zvířat na lidi i mezi lidmi. První případy byly spojeny s pobytem v afrických jeskyních obývaných netopýry rodu Rousettus. K přenosu mezi lidmi dochází kontaktem s tělními tekutinami nakažených osob, jako jsou krev a různé sekrety. Nakazit se ale dá i prostřednictvím kontaminovaných povrchů, například lůžkovinami. Inkubační doba, tedy doba mezi nákazou a prvními příznaky, se pohybuje od dvou dnů do tří týdnů, uvádí web t-online.

Nemoc začíná náhle vysokou horečkou, silnými bolestmi hlavy, celkovou únavou a svalovými bolestmi. Mezi další časté příznaky patří vodnatý průjem, křeče v břiše, nevolnost a zvracení. Tyto symptomy se často objevují během prvních tří dnů od nákazy. Závažná fáze nemoci přichází obvykle mezi pátým a sedmým dnem a vyznačuje se krvácením jak z vnitřních orgánů, tak ze sliznic (z nosu, dásní a jiných tělesných otvorů). Tento stav často vede k multiorgánovému selhání a smrti v důsledku masivní ztráty krve.

Ve středu v souvislosti s tímto virem vypukla panika v Německu. Na hlavní nádraží v Hamburku totiž dorazil cestující, u kterého se objevily možné příznaky. V minulosti byl navíc s virem v kontaktu, pracoval totiž jako zdravotník ve Rwandě. Testy ale nakonec přítomnost viru nepotvrdily.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel si v Česku vyžádal další dva životy. Onemocněly už stovky batolat

Tagy: