Covid sílí a má dramatický průběh. Testování je nedostatečné, tvrdí Prymula

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula o nedostatku léků a koronaviru

Covid v Česku sílí a testování je stále poměrně nedostatečné, zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Průběh je podle něj prý dramatický a trvá šest až sedm dnů.

Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že mluvil s několika profesory, kteří v nedávné době covid prodělali. „Říkají, že průběh byl poměrně dramatický, člověk se šest až sedm dnů cítil diskomfortně a nebyl schopen pracovat,“ řekl Prymula s tím, že průběhy jsou ovšem mírnější než u covidové varianty delta. „Stále to ale nemůžeme podceňovat, úplně benigní onemocní to není,“ řekl epidemiolog.

K TÉMATU: Přibývá hospitalizovaných s koronavirem. Země zamlčují počty nakažených, stěžuje si WHO

Covidová situace může být podle něj do určité míry nyní zkreslena. „Záleží, jakým způsobem testujeme. Určitý vrchol byl v asijských zemích, třeba v Koreji,“ sdělil Prymula. Podle něj ale poskytované údaje nemusí být úplně vypovídající. „Výrazně méně se testuje a nepokračují centrální hlášení. Tabulky, které jsou k dispozici, nemusí úplně věrohodně vypovídat o situaci, která tu je,“ popsal epidemiolog.

Před znepokojivými trendy ohledně šíření koronaviru varovala ve středu také Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní v Evropě roste počet nakažených, kteří byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. WHO si také stěžuje, že jí o vývoji šíření nákazy podává informace jen málo zemí.

Ve čtvrtek přibylo v Česku 154 nakažených (včetně reinfekcí), provedeno bylo 173 PCR a 809 antigenních testů. V nemocnicích je 41 hospitalizovaných, z toho jeden pacient na jednotce intenzivní péče. Ukazují to data ministerstva zdravotnictví.

Tagy: