Covid v Česku sílí a hospitalizovaných přibývá. Prymula upozornil na počty úmrtí

Počet případů nakažených covidem v Česku roste. Podle odborníků začala podzimní vlna.

Covid v Česku nabírá na síle

Respirační nemoci se dál šíří. Nejvíce nabírá na síle covid. Podle epidemiologa Romana Prymuly každý den zemře kvůli koronaviru deset lidí. Zástupci ministerstva zdravotnictví proto vyzývají k očkování a hygienici doporučují, aby lidé nosili respirátory. Na nedostatek léků proti covidu už zareagovalo i ministerstvo zdravotnictví a vláda. Další dodávky by měly dorazit v následujícím týdnu.

Česko čeká stejná situace s koronavirem jako loni, shodují se odborníci. Čísla nakažených jsou od začátku týdne rekordní. „Vidíme zvýšený výskyt nemocí respiračního typu. Všechna tato onemocnění způsobují zvýšenou epidemiologickou situaci v regionech,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). „Vidíme nárůst, který začal už v září a bude pokračovat nadále,“ dodal epidemiolog Roman Prymula. „Je to špička ledovce. Reálnější jsou data hospitalizovaných,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropou se šíří nová mutace koronaviru. Vyvíjí se rychle, varují experti a popisují příznaky

Právě lidí v nemocnicích rychle přibývá. K středečnímu ránu bylo na lůžkových oddělení přes tisíc pacientů. V pondělí jich přitom bylo jen 689. Dalších 61 pacientů je na jednotkách intenzivní péče. „Každý den umírá zhruba 10 lidí, to už není úplně zanedbatelné číslo,“ zdůraznil epidemiolog Roman Prymula.

Na nárůst počtu hospitalizovaných reaguje už i ministerstvo zdravotnictví. V příštím týdnu by do Česka měly dorazit nové vakcíny. „Očekáváme dodávku proteinové vakcíny. Pokud se někdo chce očkovat nyní, má možnost využít tu, která je v tuto chvíli dostupná,“ sdělil Pavlovic.

Situaci navíc stále komplikuje nedostatek některých léků proti covidu – Paxlovidu a lagevria. Ve středu proto zareagovala vláda. „Zařídili jsme mimořádný dovoz Paxlovidu, abychom posílili antivirotika,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Některé nemocnice už kvůli nárůstu počtu respiračních onemocnění omezují návštěvy. Platí to například o pražské Bulovce či o nemocnici v Havlíčkově Brodě a Kroměříži. K plošným opatřením podle Prymuly nedojde. „Je ale třeba si uvědomit, že v nemocnicích je namístě omezit návštěvy. Je to otázka používání respirátorů. Není to jen o tom, že chráníme pacienty, ale také personál, abychom se nedostali do nějaké nedostatečnosti,“ sdělil Prymula.

Tagy:
nemoc zdraví nemocnice Roman Prymula pacient Česká pirátská strana Česko koronavirus COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky