Čtyři děti, ale žádná fotka s bříškem. Proč neexistují snímky těhotné královny Alžběty II.?

Přestože měla čtyři děti, nebyla britská královna Alžběta II. nikdy vyfotografována viditelně těhotná. Z doby, kdy byla v jiném stavu, existuje pouze jediný snímek. Na něm je těhotná Alžběta II. oblečena ve volném kabátě, není tedy na první pohled poznat, že čeká dítě. Důvodem, proč neexistují žádné další snímky, je přísná etiketa.

Jediná fotografie, na které je Alžběta II. těhotná, pochází z roku 1960, kdy čekala syna Andrewa. Má na ní jen nepatrně větší břicho. Na snímku je Alžběta II. zachycena s Karlem III. Procházejí se spolu se psy po stanici Liverpool Street v Londýně, kam 18. ledna 1960 přijeli vlakem ze Sandringhamu. Princ Andrew se pak narodil o měsíc později, 19. února.

Žádné další snímky, na nichž by byla Alžběta II. viditelně těhotná, ale neexistují. Důvodem je podle webu uniland.com přísná etiketa, kterou musela britská panovnice dodržovat. Údajně nemohla ani oznámit, že čeká dítě. Veřejnosti bylo pouze sděleno, že královna pozastaví své povinnosti. „Její královská Výsost princezna Alžběta nebude po konci června podnikat žádné veřejné aktivity,“ stálo například v prohlášení Buckinghamského paláce z roku 1948, ve kterém se narodil syn Charles, nynější král Karel III.

Podle webu gloucestershirelive.co.uk královna navíc údajně nesnášela slovo „těhotná“ a zakázala jeho používání ve své přítomnosti. Prý ho považovala za vulgární. Místo toho žádala, aby se o těhotných mluvilo jako o ženách „v rodinném stavu“, což je ale staromódní fráze.

Tagy:
Alžběta II. břicho etiketa Karel III. Ondřej, vévoda z Yorku Liverpool Street