OBRAZEM: Buď s Bohem, královno. Londýn během loučení se s Alžbětou II. praskal ve švech

Podél cesty, kudy projížděla královnina rakev, stály desítky tisíc lidí.

Reportér CNN Prima NEWS popsal situaci v Londýně

S královnou Alžbětou II. se během pondělí neloučila pochopitelně pouze její rodina, duchovní a státníci uvnitř Westminsterského opatství. Zesnulou panovnici chtěl na její poslední cestě pozdravit milion lidí z celého světa. Londýn kvůli tomu v pondělí a předešlých dnech doslova praskal ve švech. Podél cesty, kudy měla projíždět rakev s tělem královny, stály desítky tisíc lidí.

Do centra Londýna a hlavně pak do míst, kudy byla plánovaná trasa procesí s rakví královny Alžběty II., mířily už od brzkých ranních hodin davy lidí. Londýňané, Britové z jiných koutů Spojeného království, ale i řada cizinců. Ti všichni chtěli královně vzdát naposledy hold.

Již kolem 7:00 ranní místního času, tedy kolem 8:00 SEČ, bylo okolí trasy již téměř neprůchodné. Policisté s pořadateli dopředu vytvořili ze zábran uličky, kterými se dalo k cestě pro procesí dostat, ale zájem příznivců monarchie byl tak enormní, že se tvořily obrovské fronty, které mnohdy postupovaly jen velmi pomalu.

Mezi Obloukem admirality a Monumentem královny Viktorie, tedy pamětihodností, kolem nichž vedlo procesí s rakví, se shromáždily desítky tisíc lidí. Mladí i staří, Britové i cizinci, oblečení běžně i slavnostně. Někteří z příchozích totiž chtěli královnu uctít, jak nejvíce mohli, a tak se na pohřební průvod oblékli do saka či šatů. Část pánů si na sebe dokonce vzala frak. Váleční veteráni pak na svá oblečení připínali obdržená vyznamenání.

Jelikož šlo o akci, která nemá ve světě obdoby, zamířilo do Londýna rovněž velké množství zahraničních novinářů.

Velký vliv na chod celého obřadu měly bezpečnostní složky. Policistů bylo v uplynulých dnech v hlavním městě Spojeného království obrovské množství, aby dokázali ukočírovat davy lidí. Zapojila se i armáda pořadatelů, kteří ohrazovali uličky průvodu a radili lidem, kudy se kam mohou dostat. Na mnoha místech stáli hned u davů záchranáři, aby byli schopni rychle zasáhnout.

Celý průběh pohřbu ve Westminsterském opatství mohli lidé na ulici sledovat přes telefon. Zapojen byl také rozhlas. Hlasatel z amplionů na důležitých místech v Londýně, kde se lidé shromažďovali, přesně oznamoval, co se na posledním rozloučení právě odehrává.

Když začala hrát britská národní hymna God Save the King, mnoho Britů se připojilo. Vzorně plnili rovněž dvouminutový moment ticha. Lidé v Londýně ukázali, že královna Alžběta II. byla důležitá nejen pro svoji rodinu, ale i pro svůj národ.

Tagy: