
Cukrovarnictví v Česku prochází krizí
Cukrovarnictví má sice v Česku výraznou tradici, nyní však prochází krizí. Cena cukru se loni propadla o 40 procent, podle výrobců kvůli dovozům ze třetích zemí. Cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou končí. Situace má dopad i na zemědělce, kteří musí cukrovou řepu nahradit jinou plodinou. Pro spotřebitele je ovšem pokles ceny dobrou zprávou. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se jedná o celoevropský problém, na který je třeba hledat společné řešení.
Ještě v devadesátých letech fungovaly v Česku desítky cukrovarů. Pak se ovšem začal jejich počet prudce snižovat. Od roku 2007 skončily podniky v Hrochově Týnci, Němčicích nad Hanou, Kojetíně a teď i ten na jihu Moravy.
ČTĚTE TAKÉ: Prodejce dámské mody se potácí v existenčních problémech. V Česku má desítky poboček
O práci v Hrušovanech nad Jevišovkou přijde zhruba 150 lidí. Podle vedení společnosti jsou hlavními důvody uzavření cukrovaru rostoucí výrobní náklady a také dovoz levného cukru z Ukrajiny. „Je to hrůza, co vám mám na to říct. Nevíme pořádně nic, jenom nám oznámili, že budeme končit,“ řekl pro CNN Prima NEWS zaměstnanec cukrovaru.
Na omezení výroby se chystá i největší hráč na trhu s cukrem v Česku – společnost Tereos TTD. „Meziročně očekáváme snížení výroby cukru zhruba o 20 procent,“ uvedl generální ředitel společnosti Martin Kolář.
Problémům čelí i zemědělci
To bude znamenat i nižší poptávku pro zemědělce. V současné době připravují farmáři nedaleko Prahy pole na další sezonu. Měli zasévat právě cukrovou řepu. Nakonec ale pravděpodobně dají přednost jiné plodině. „Cukrovar nabízí o 30 procent nižší výkupní cenu cukrovky, takže na to reagujeme omezením plochy. Z jarního osevu bude soja, boby či mák,“ řekl soukromý zemědělec z Klíčan u Prahy Ondřej Bačina.
Spokojená ovšem je peněženka spotřebitelů, protože cena cukru je dokonce nominálně nižší než v roce 2010. „Odpovědností spotřebitele není se starat, odkud ty věci pochází. Odpovědností spotřebitele je nakoupit kvalitní potraviny za co nejnižší cenu,“ okomentoval situaci ekonom Petr Bartoň.
Výborný: Jde o celoevropský problém
Ceny cukru ovšem nesráží jen dovozy ze třetích zemí. EU totiž vyrábí příliš mnoho cukru, a tak na trhu vznikají zásoby. Vliv na zlevňování sladidla má i snižující se spotřeba v Evropě. „Zásoby cukru v Evropě jsou skutečně na historickém maximu. Je třeba poctivě říct, že ta společnost, která uzavřela cukrovar v Hrušovanech, uzavřela také cukrovar v Rakousku. Je to velká výzva pro zemědělce, ale na těch plochách lze ekonomicky úspěšně pěstovat i jiné plodiny,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS.
Potravinářská komora upozorňuje, že do Česka se dováží cukr z Bulharska, které ale nemá žádný cukrovar. Panují proto obavy, jestli se nejedná o přebalený cukr z Ruska. „Je to skutečně alarmující a upozornil jsem na to i Evropskou komisi. Eurokomisař Hansen mi přislíbil, že to v rámci debat o obchodních dohodách s třetími zeměmi bude bráno v potaz,“ sdělil Výborný.
Vzhledem k problémům cukrovarnického sektoru se hovoří i o možné výjimce z emisních povolenek. „To by se muselo rozhodnout na celoevropské úrovni. V pondělí letím na jednání rady ministrů zemědělství a chci tam tohle téma otevřít. Pokud by na tom byla shoda, tak to určitě podpořím,“ dodal Výborný.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Máslo, dubajská čokoláda, avokádo. Nákupní horečky, po nichž ceny komodit vyletěly do nebes