Cukroví s blahodárnými účinky? Zkusit můžete polevu ze smrkových výhonků či náplň s meduňkou


Vánoční cukroví nemusí být jen dobré, může mít i blahodárné účinky. Stačí přidat třeba bylinky jako meduňku nebo mátu, ozdobit polevou ze smrkových výhonků nebo okvětními plátky růží a je to. A navíc strávníkům bude i chutnat.

U vánočních pohádek mizí z tácu jedno za druhým. Však si musíme udělat pohodu a pořádně osladit život. Cukroví ale může být i zdravé.

ČTĚTE TAKÉ: Skvěle vypadá i voní, přesto si na tomto jídle nepochutnáte. Ve světě se prosazuje nový trend.

„Tady máme smrčky. Je to vlastně takové linecké se smrkovou polevou z mladých smrkových výhonků. Pak tady máme úlky, které jsou s náplní meduňkovou – je tam rozmixovaná, ať už sušená, nebo čerstvá. A krinklesky jsme dochutili mátou,“ popsala cukrářka a bylinářka Eva Huňková.

Máta na zažívání, meduňka na zklidnění a dobré spaní. Přesně to o Vánocích potřebujeme. Kdo chce, může nejen do čaje, ale právě i do cukroví přidat třeba tužebník. „Působí jako acylpyrin. Třezalka je na zklidnění, ta se hodně používá, když má člověk velkou tíseň,“ pokračovala Huňková.

Dekorace z okvětních plátků

A jak si připravit zmiňované cukroví s příchutí smrčku? „Smrkové výhonky jenom rozmixujeme s cukrem nebo s medem, můžete i napůl,“ doporučila cukrářka. Smrkové výhonky už teď v zimě neseženete, z větviček si ale prý můžete udělat výborný čaj k cukroví.

Zdobit můžete sušenou chrpou nebo okvětními plátky růže. „Růže je symbol lásky, takže v té domácnosti působí láskyplně,“ dodala Huňková. Zkuste se i vy inspirovat lesem, loukou nebo zahradou. Možná budou i díky tomu letošní Vánoce výjimečné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kurýři jako roboti. Obědy v pražském Karlíně doručují autonomní vozítka