Dá-li Alláh, dojdeme až do Berlína. Putinovi Čečenci plánují džihád i mimo Ukrajinu

Kadyrovci na Ukrajině

Jak jsou verbováni vojáci z Čečenska

Dalším cílem Rusů je Slavjansk, tvrdí britské a ukrajinské bezpečnostní složky a situace na ukrajinské frontě jim dává za pravdu. Rusové po dobytí celé Luhanské oblasti nepolevují v náporu. Možná právě naopak, úspěch jim dodal chuť k dalšímu boji. Rozhodně to platí pro nechvalně proslulé čečenské bojovníky.

Dobudeme všechno. Celý Donbas, Oděsu, Ukrajinu a kdo ví co ještě. V rámci džihádu, ve jménu božím. To jsou plány čečenských bojovníků bojujících za Moskvu. „Pokud nás Vladimir Vladimirovič Putin nezastaví, tak, dá-li Alláh, dojdeme až do Berlína. Vyhrajeme, bez pochyby,“ řekl mluvčí čečenského parlamentu Magomed Daudov.

Čečenci jsou na Ukrajině považováni za chvastouny a jejich cíle za nerealistické. Moskva ale potvrdila, že ani ona nepolevila ze svých cílů „denacifikace a demilitarizace“ a její armáda tvrdě ostřeluje ukrajinské území, zejména Slavjansk, který Ukrajinci evakuují. „Zdá se, že Rusové vůbec neztrácejí čas ve svém postupu na Doněck. Ukrajinci hlásí těžké ostřelování po celé frontě,“ hlásil reportér CNN Scott McLean z Kyjeva.

Sirény se ovšem v noci na středu po dlouhé pauze rozezněly takřka nad celou Ukrajinou. „Ruská armáda nedělá žádné přestávky. Má jediný úkol – brát životy a zastrašovat lidi,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vladimir Putin už dříve oznámil, že si vojáci, kteří dobývali Lysyčansk, mohou oddechnout. Ostatní ale mají pokračovat v boji. „Vojenské jednotky včetně skupiny Východ a skupiny Západ musí pokračovat v úkolech podle původně schválených plánů,“ sdělil ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva také oznámila, že finišuje jarní odvody branců, kterých má na 90 tisíc. Takzvané Speciální vojenské operace se prý ale účastnit nebudou. Ukrajinci tvrdí, že Rusové stavy na frontě doplňují vězni – výměnou za svobodu a peníze.

Tagy:
válka Vladimir Putin Berlín Moskva Ukrajina Donbas Oděsa Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Kadyrovci Slovjansk Čečenci Magomed Daudov