Druhý dopingový skandál na olympiádě: Nigerijská boxerka přišla o hry kvůli užití diuretik

Nigerijská boxerka Cynthia Ogunsemiloreová přišla kvůli podezření z dopingu o start na olympiádě v Paříži, kde se měla představit ve váze do 60 kg. V neděli o tom informovala Mezinárodní testovací agentura (ITA). Jedná se o v pořadí druhý dopingový nález na probíhajících hrách.

Dvaadvacetiletá Ogunsemiloreová měla pozitivní nález na zakázané diuretikum (podporuje tvorbu a vylučování moči) furosemid ve čtvrtek při mimosoutěžní kontrole. Den před úvodním zápasem proto byla do odvolání suspendována.

ČTĚTE TAKÉ: Komentátorská legenda Jaroslav Suchánek – Zůstal jsem sám, prožívám nejblbější část života

„Znamená to, že na olympijských hrách v Paříži nemůže soutěžit, trénovat a účastnit se jich jako trenérka ani v žádné jiné roli,“ uvedla ITA v prohlášení. Ogunsemiloreová může požádat o kontrolu vzorku B, nebo se rovnou odvolat k arbitráži CAS.

Na hrách v Paříži jde o druhý dopingový případ. O první se postaral judista Sadžád Sahin z Iráku, jenž měl do soutěže kategorie do 81 kg vstoupit v úterý. Osmadvacetiletý debutant pod pěti kruhy měl pozitivní test na dva druhy anabolických steroidů. Močopudné látky jsou sportovcům zakázány především proto, že jejich prostřednictvím lze maskovat užití jiného dopingu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Desítky tisíc policistů, uzavřená místa i umělá inteligence. Jak Francouzi chrání olympiádu?

Tagy:
box Nigérie Olympijské hry Paříž sport CASA Letní olympijské hry 2024 sportovní disciplína léky a doping ve sportu