Další incident na Babišově akci: Chlapce zalehli policisté v civilu. Vondrášek je znechucen

Andrej Babiš a Karel Havlíček v Táboře

Andreji Babišovi vstup zakázán

Policejní prezident Martin Vondrášek je znechucen zprávami o zákroku policistů v civilu proti chlapci během akce expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v Borovanech. Uvedl to prostřednictvím policejního twitterového účtu. V pátek se chce setkat s šéfem jihočeské policie. Školák měl před zásahem odnést pořadatelům reproduktor. V posledních dnech jde již o několikátý incident spojený s Babišovou jízdou po regionech České republiky.

„Zprávou zveřejněnou v souvislosti se zákrokem policie v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS),“ uvedl Vondrášek. Na policejní zásah upozornil týdeník Respekt.

Incidentu mělo předcházet chlapcovo narušení akce. Školák údajně sebral pořadatelům reproduktor i se stojanem a odběhl s ním pryč. „(Chlapce) pak zalehli tři muži v civilu, kteří vypadali jako ‚ochrankáři‘. Ukázalo se však, že jsou to policisté. Nasadili mu pouta a odvedli ho ke zdi kláštera na náměstí, pak na nádvoří. Později ho odtáhla uniformovaná hlídka někam pryč. Když chlapec ležel na zemi, jeho matka ho bránila,“ vyplývá z reportáže.

Vondrášek se chce v pátek sejít s jihočeským krajským ředitelem, od kterého bude požadovat vysvětlení. „Nepřipustím, aby příslušníci policie nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal.

Zásah proti školákovi ostře kritizují lidé na sociálních sítích. „Evidentně máme příliš mnoho policistů, když jsou personální kapacity i na takové nehoráznosti. Při nutném zeštíhlování státu bych začal zrovna tady. Klidně jim těch 10 procent přidejte, ale 20 procent jich vyhoďte. Nechceme platit takovéto ‚veřejné služby‘,“ uvedl například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Policista v Babišově kšiltovce

Zdá se, že jeden ze zasahujících policistů v civilu měl během akce na sobě červenou kšiltovku s nápisem „Silné Česko“, tedy pokrývku hlavy, která pochází z marketingové dílny hnutí ANO.

Velkou kritiku si vysloužil také postup neuniformovaných policistů v souvislosti s Babišovou středeční návštěvou Českého Krumlova. Z akce odvedli ženu protestující proti expremiérovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu.

Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku strážců zákona prověřuje policejní úřad vnitřní kontroly. Žena řekla webu Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž by věděla, že jde o policistu v civilu. Babiš v Českém Krumlově podle médií čelil hlasitým protestům svých odpůrců, podobně jako v úterý v Třeboni.

Poslanec a šéf hnutí ANO jezdí za voliči po Česku obytným vozem. Odmítá však, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká prý v souvislosti se senátními a komunálními volbami. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš až 4. listopadu.

Tagy: