Další kupčení s řidičskými průkazy. Pro jednoho z obviněných si přišli zakuklenci

Policisté kvůli podvodů s řidičskými průkazy obvinili pět lidí z Chebska

Na západě Čech se kšeftovalo s řidičáky

Na západě Čech se kšeftovalo s řidičáky. Tvrdí to policisté, kteří kvůli podvodům obvinili pět lidí, všichni jsou z Chebska. Je mezi nimi i zkušební komisař, kterého měli podplácet provozovatelé několika autoškol.

Zásahová jednotka, pouta, obličej na zemi. Tak skončil jeden z pětice obviněných. Kvůli trestní minulosti mohl při zadržení představovat pro policisty riziko, přišli si pro něj proto takzvaní zakuklenci. Zbylé čtyři obviněné pak zadrželi policisté v civilu. Všichni se podle vyšetřovatele podíleli na výnosném nelegálním byznysu z řidičskými průkazy.

„Jednalo se vlastně o zkušebního komisaře a na něho napojené další osoby, přiváděli žadatele o řidičská oprávnění a za úplatu zkušební komisař byl ochotný těmto osobám pomoci s vykonáním té závěrečné zkoušky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS kriminalista.

Jak konkrétně měl komisař pomáhat, nechtějí policisté v tuto chvíli upřesnit, stejně jako počet lidí, kteří tímto způsobem k řidičáku přišli. Je přitom pravděpodobné, že jejich počet s probíhajícím vyšetřováním poroste.

Zkušebního komisaře každopádně jako jediného policisté obvinili z přijetí úplatku. Důkazy našli přímo u něj doma. „Kriminalisté zajistili finanční prostředky téměř ve výši čtyři sta tisíc korun, výpočetní techniku jako počítače nebo telefony a také razítko lékaře,“ upřesnila policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Tím měl údajný gang padělat lékařská potvrzení potřebná k získání řidičáku u těch, kteří se například takzvaně vybodovali. Policisté skupinu sledovali přes osm měsíců. Na případu spolupracovali i s ministerstvem dopravy. „Právě díky jejich dobré spolupráci jsme mohli poměrně podrobně popsat celé to jednání,“ doplnil kriminalista.

„Policejní vrchní komisař podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí všech obviněných do vazby,“ uzavřela Pešková. Soud tam nakonec poslal jen 54letého zkušebního komisaře. Mohl by prý ovlivňovat svědky. Právě jemu hrozí desetiletý trest. Zbylým čtyřem obviněným hrozí tresty šestileté, policisté je zatím stíhají na svobodě.

Tagy: