Další oběť francouzských nepokojů. Při likvidaci hořícího auta zemřel 24letý hasič

Při hašení auta zapáleného během násilných nepokojů, které zasáhly Francii, zemřel v noci na pondělí na pařížském předměstí Saint-Denis 24letý hasič. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ministra vnitra Géralda Darmanina. V zemi pokračují násilné protesty po smrti sedmnáctiletého mladíka, jehož zastřelil policista. Situace v noci na pondělí ale byla podle oproti předcházejícím dnům klidnější.

Mladý hasič zemřel „navzdory velmi rychlému ošetření jeho týmem,“ uvedl na Twitteru Darmanin. Dodal, že incident se odehrál v „podzemním parkovišti“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zneužíváte situace, stojíme za policií. Rodina zastřeleného chlapce ve Francii promluvila

Hasič utrpěl srdeční infarkt při hašení požáru na parkovišti u obytného bloku, kde zasahoval s dalšími 200 hasiči, uvedl list Le Parisien.

Přestože bylo zahájeno vyšetřování okolností úmrtí, hasiči zatím neprokázali žádnou souvislost mezi výtržnostmi a smrtí svého kolegy. „Každý týden zasahujeme přibližně u deseti požárů tohoto typu, a to po celý rok, takže nesmíme zaměňovat souběh s příčinnou souvislostí,“ uvedl sbor.

V noci na pondělí bylo v 68milionové zemi nasazeno na 45 tisíc policistů a četníků, aby zabránili nepokojům. Noc byla ve srovnání s ostatními klidnější. Policie v celé zemi zadržela 157 lidí, uvedla AFP s odvoláním na ministerstvo vnitra. Během noci byli zraněni tři policisté, zapáleno 297 vozidel a založeno 352 požárů na veřejných komunikacích. Terčem útoků se stala policejní stanice i četnická kasárna.

Francií otřásají nepokoje od úterý. Jejich spouštěčem byla smrt Nahela M., kterého při dopravní kontrole zasáhla policejní střela. Od té doby se v ulicích francouzských měst opakovaně odehrává rabování, žhářské útoky a násilnosti mezi policisty a výtržníky. Každou noc bylo zatčeno několik stovek lidí. Babička zabitého mladíka vyzvala k ukončení protestů, výtržníci podle ní používají incident jako záminku k násilí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na nedělní mimořádné schůzce se svým kabinetem vyzval ministry, aby v zemi obnovili pořádek a zaručili návrat ke klidu. Macron v pondělí také přijme předsedy obou komor parlamentu a starosty více než 220 obcí, „které se staly obětí násilí“.

Na poledne sdružení starostů svolalo shromáždění u radnic po celé zemi v reakci na nedělní útok na domov jednoho starosty, při kterém byla zraněna jeho žena.

Tagy: