Zneužíváte situace, stojíme za policií. Rodina zastřeleného chlapce ve Francii promluvila

Desetitisíce policistů se již čtvrtou noc potýkaly s masovými nepokoji ve Francii.

Překročili veškeré hranice. Tak komentoval šéf pařížských policistů noční útok na rodinu francouzského starosty

Po několika dnech nepokojů ve Francii rodina zesnulého mladíka, který byl zastřelen při policejní kontrole, promluvila. Výtržníky vyzvala ke klidu a zároveň uvedla, že za policisty stojí. Nenávist prý příbuzní chovají jen vůči tomu, který měl 17letého chlapce zabít. Ačkoliv je ve městech nyní menší rušno než v předešlých dnech, zemí otřásl noční útok na blízké starosty městečka na jižním okraji francouzské metropole.

Zadržených výtržníků bylo za poslední noc sice méně, nepokoje ale přetrvávají. Podle reportérky Anny Kadavé za to může únava protestujících i další faktory. „Rabuje se už pátou noc. Ministerstvo vnitra by také určitě zmínilo, že je situace klidnější kvůli tomu, kolik výtržníků se jim podařilo zadržet,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Po Pink hodili popel mrtvé mámy, Ava Max schytala facku. Útoků na hudební hvězdy přibývá

Svou roli hrají prý i sociální média. „Jsou důležitá a množí se apely na to, aby protestující přestali, protože si podřezávají větev sami pod sebou. Ničí všechno. Školy, obchody, autobusy,“ popisovala dále Kadavá.

Důležitý je však výrok přímo příbuzných zesnulého mladíka, kvůli kterému se rabuje. „Babička Naďa volá po klidu a doslova říká, že všichni tito násilníci si jejího vnuka berou jenom jako záminku. Říká, že její dcera, maminka mladíka, nemá nic proti policistům, jen proti tomu jedinému, který ho zabil,“ dodala reportérka CNN Prima NEWS přímo z Francie.

Místní jsou z útoku v šoku

Francií však otřásl noční útok na rodinu starosty městečka na jižním okraji francouzské metropole. Šéf pařížských policistů uvedl, že skupina násilníků překročila veškeré hranice. Protestující vjeli na pozemek s hořícím autem a zaútočili pyrotechnikou na starostovu ženu a dvě malé děti.

Jako hořící beranidlo prolétlo v půl druhé ráno zapálené auto s neznámým počtem výtržníků zahradou starostova domu. Zatímco politik byl kvůli nepokojům stále na radnici, vyděšená manželka s dvěma dětmi utíkala zadním dvorkem k sousedům. Výtržníci na ně stříleli pyrotechniku.

„Vzhledem k extrémní závažnosti této události se státní zastupitelství rozhodlo klasifikovat to jako pokus o vraždu. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom zločince dopadli a postavili je před soud,“ sdělil podle AFP státní zástupce Stéphane Hardouin.

Střelba na dva policisty

Jedno z dětí si při útěku roztrhlo obočí. O poznání hůře dopadla starostova žena – zlomila si holeň a operovali ji třináct hodin. Místní jsou v šoku. „Útočit na něčí rodinu... to opravdu není v pořádku. O to více, když je matka s dětmi sama doma. Vždyť on byl stále v práci. Těm dětem je pět a sedm let,“ sdělil obyvatel města.

Jako pokus o vraždu se vyšetřuje také střelba na dva policisty ve 13. pařížském obvodu. Celkem zadržela policie v noci na neděli přes 700 lidí. To je asi polovina ve srovnání s předešlou nocí.

„Průměrný věk zadržených lidí je 17 let. Máme ale i žháře, kterým je teprve 12 nebo 13 roků,“ popsal pro AP francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Kromě zapalování kontejnerů a aut, kterých večer a v noci shořelo dalších bezmála 600, trápí Francii také neutuchající rabování. I při něm se v hlavní roli představují právě náctileté děti.

„Rabuje se tady o sto šest. A víte proč? Protože policajti na nás střílí. Takže my budeme na oplátku rabovat,“ reagoval obyvatel Marseille. Stejně jako v sobotu, i v neděli bude nasazeno ve francouzských ulicích 45 tisíc policistů. V některých čtvrtích na předměstí pak poprvé vzlétnou drony, aby monitorovaly situaci v kritických zónách.

Tagy: