Chomutovská korupční kauza: Policie stíhá karlovarského radního Petra Bursíka

Petr Bursík

Policie obvinila radního Bursíka

Policie obvinila karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou. Návrh na vzetí do vazby nepodá. Stíhán je pro trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení, řekla to náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

„Mohu potvrdit, že v pondělí dopoledne jsme obviněnému doručili usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedla Doušová. „Nebyl zadržen,“ dodala. Bursík byl na dovolené v zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Korupce Hrabáče? Chyba jednotlivce, hájí se ANO. Piráti nemají korupci vůbec, opáčil Bartoš

Ve vazbě jsou tři obvinění v případu údajných machinací s veřejnými zakázkami, a to chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO), bývalý šéf Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner a Ladislav Šmucr, jednatel jirkovské firmy Rocknet. Aktuálně policie doručila obvinění v daném případu podle Doušové všem, kterým chtěla.

Karlovarský radní Bursík v pondělí má po dohodě s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) rezignovat na funkci. Jako uvolněný radní měl Bursík v gesci odbor technický, který spravuje komunikace a infrastrukturu města, odbor životního prostředí a odbor dopravy, z příspěvkových organizací Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Kancelář architektury města Karlovy Vary.

K budoucnosti Hrabáče na chomutovské radnici by se v pondělí měli vyjádřit radní. Opozice požaduje svolání mimořádného zastupitelstva a odvolání primátora. Kromě Hrabáče jsou obviněni také ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová nebo ředitel chomutovských strážníků Tomáš Douda. Podezřelí nebo firmy podle žalobce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody.

Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Nejpřísnější trest, až 12 let vězení, hrozí za přijetí úplatku. Z něj je obviněn i chomutovský primátor.

Předseda oblastního sdružení ODS Jan Bureš v pondělí řekl, že Bursík pozastaví své členství v ODS a také rezignuje na vedení dopravní komise rady kraje. Bureš dále dodal, že pokud bude Bursík očištěn, může požádat o zrušení pozastavení.

Policie pokračuje podle Doušové ve vyšetřování, vyslýchá svědky, obviněné a bude hodnotit výsledky domovních prohlídek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Soud poslal do vazby primátora Hrabáče. Eskorta ho odvezla bez nasazených pout

Tagy:
policie Ústecký kraj primátor ANO 2011 soudnictví trestná činnost trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Marek Hrabáč