Korupce Hrabáče? Chyba jednotlivce, hájí se ANO. Piráti nemají korupci vůbec, opáčil Bartoš

Místopředseda hnutí ANO Robert Králíček a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Korupce v ANO

Chomutovská korupční kauza je chyba jednotlivce, nelze zabránit zneužití politické moci, hájil pověst hnutí ANO jeho místopředseda Robert Králíček. V pořadu Partie PLUS uvedl, že se takové ojedinělé případy stát mohou, protože na kolegy nikdo nevede žádné „složky“. Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš si následně rýpl do hnutí ANO s tím, že jeho strana žádné takové problémy nemá. „Přijde mi vlastně strašně paradoxní, když se ANO definuje jako protikorupční hnutí,“ nechal se slyšet ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Osobně mě to velmi mrzí. Štve mě, když někdo zneužije svou politickou funkci a tím vlastně úplně zhatí práci ostatních našich starostů, primátorů a dalších lidí v kraji. Vadí mi to, ale pokud hnutí roste, tak se takové selhání jedince může stát. ANO se k tomu staví rázně – do 24 hodin byl Hrabáč odvolán z kandidátky a v nejbližším možném termínu bude vyloučen z hnutí,“ sdělil Králíček ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soud poslal do vazby primátora Hrabáče. Eskorta ho odvezla bez nasazených pout

Není to ovšem zdaleka první přešlap v řadách hnutí ANO. Obdobně jako chomutovský primátor Marek Hrabáč se v minulosti provinili například pardubický primátor Martin Charvát či bývalý moravskoslezský hejtman Jan Krkoška.

„To je jen důkaz toho, že nemáme žádné složky,“ argumentoval Králíček s tím, že nelze nijak zabránit tomu, aby členové hnutí časem nezneužili svou politickou moc. Kandidáty do voleb podle svých slov prověřují v rámci otevřených zdrojů a pomocí trestního rejstříku.

Podotkl, že náhradníka na pozici lídra krajských voleb oznámí ANO již brzy. „V úterý máme předsednictvo, tam se o tom pobavíme a dáme vám určitě vědět,“ okomentoval v Partii další kroky.

Následně si do Králíčka rýpl šéf Pirátské strany Ivan Bartoš, jenž byl rovněž hostem nedělního vysílání CNN Prima NEWS.

„Přijde mi vlastně strašně paradoxní, když se ANO definuje jako protikorupční hnutí. Podle mě je zásadní se podívat, v jakém prostředí se to děje. Ústecký kraj mi, co se týče korupce, přijde prokletý,“ navázal na téma ministr pro místní rozvoj. Připomněl například kauzy související s Krajskou zdravotní či ROP Severozápad.

„Musím zaťukat – a doufám, že se to Pirátů bude držet stále – za 15 let svého fungování jsme neměli žádnou korupční kauzu. Na druhou stranu… pochybení jsme měli třeba v nějakých věcech, co se týče etického chování. Ale když nakládáte s veřejnými penězi, tak s nimi máte nakládat zodpovědně,“ dodal Bartoš.

Chomutovského primátora a dalších 13 lidí plus pět firem obvinila policie po úterním zásahu z machinací s tendry. Hrabáč byl lídrem kandidátky ANO pro krajské podzimní volby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drogy u Pavla Novotného? Policie zasahovala na úřadě v Řeporyjích. Brko pobavilo, smál se starosta.

Tagy:
kauza Partie Piráti hnutí ANO Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby Partie Terezie Tománkové Chomutov korupce Robert Králíček Chomutovsko místopředseda okres Chomutov Marek Hrabáč