V Brně se množí opilí koloběžkáři. Jeden svištěl na červenou, další tunelem v protisměru

Opilci na koloběžkách

Opilci na koloběžkách

S dalším opilým koloběžkářem měli co do činění policisté v Brně. Zastavili mladíka, který přímo před hlídkou projel křižovatku na červenou. Že na semafor nemohl stihnout zareagovat, bylo policistům jasné hned po provedení dechové zkoušky. V poslední době to přitom není jediný opilý koloběžkář, kterého hlídky přistihly.

Záběry z kamery za čelním sklem policejního vozu, který v noci projížděl po Kounicově ulici v samotném centru Brna, zachytily mladíka na koloběžce, který na frekventované křižovatce neřešil semafor. „Při následné dechové zkoušce nadýchal 1,7 promile. Nedokázal ani udržet rovnováhu. Právě kvůli jeho značné opilosti byly jeho reakce na semafor zpomaleny,“ řekl David Chaloupka, mluvčí Policie ČR Jihomoravského kraje. Mladíkovi nyní hrozí až padesátitisícová sankce.

Před nedávnem přitom strážníci naháněli dvojici opilých koloběžkářů. Během své krátké jízdy ulicemi Brna totiž spáchali hned několik přestupků. „Nejprve projeli zákazem vjezdu, o kus dál do křižovatky vjeli na červenou a pak ještě nedali znamení o změně směru jízdy a odbočili do protisměru,“ řekla Markéta Skřivánková, mluvčí Městské policie Brno. Mladíkům pak přímo před hlídkou z batohu vypadly nedopité láhve od alkoholu.

Pokuta a podmínka

Další opilý muž na koloběžce byl ještě odvážnější. Nad ránem se totiž proháněl brněnskými tunely, a navíc v protisměru. „Provedená dechová zkouška přinesla výsledek přes dvě promile alkoholu v dechu,“ popsala Skřivánková. O řidičák ale ani jeden z těchto opilých koloběžkářů nepřijde. Koloběžku totiž posuzují zákony stejně jako jízdní kolo.

Brněnský soud už ale před pár dny přeci jen opilého muže, který projížděl brněnskými tunely poměrně netradičně, exemplárně potrestal. Dostal totiž padesátitisícovou pokutu a podmínku spojenou se zákazem pití. Pokud by ho tak policisté nebo strážníci přistihli v následujících desíti měsících třeba jen po jednom pivě na kole nebo koloběžce, půjde na dva roky do vězení.

Tagy: