Další problémy na letištích. Lufthansa zrušila uprostřed léta přes tisíc letů, i ty z Prahy

Letoun společnosti Lufthansa (Ilustrační snímek)

Lufthansa stávkuje

Uprostřed sezóny dovolených se dál komplikuje letecké cestování. K nedostatku personálu na řadě evropských letišť se teď přidala stávka pozemního personálu jedné z největších leteckých společností na světě. Ke stávce v německé Lufthanse vyzvala kvůli tlaku na zvýšení mezd odborová organizace 20 tisíc zaměstnanců ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem, Hamburku, Mnichově nebo Berlíně. Desítky letů aerolinka zrušila už během úterý. Největší problémy se očekávají ve středu, zrušeny byly i lety z Prahy.

Stávku zahájili zaměstnanci ve středu ve 3:45 a skončit by měla ve čtvrtek v 6 hodin ráno. Aerolinka už v úterý kvůli ohlášené stávce zrušila asi 47 letů v Mnichově a Frankfurtu. Cestovní plány to zhatilo téměř 7 500 cestujícím. Největší problémy se ale očekávají během středy.

Lufthansa musela odvolat téměř celý letový plán na velkých letištích ve Frankfurtu i v Mnichově. Dohromady tak nevzlétne přes 1 000 spojů, včetně těch z Prahy a do české metropole. Dotknout by se boj pracovníků za lepší mzdy měl asi 134 000 cestujících. Lidem, kterých se zrušení letů týká, slibují aerolinky okamžité informace a náhradní letenky tam, kde to půjde. Upozorňují však, že jejich kapacity jsou momentálně velmi omezené.

Lufthansa nabízela lepší platy, nebylo to ale dost

Podle odborové organizace situace na letištích eskaluje. Kvůli nedostatku personálu jsou zaměstnanci přetížení. Na nespokojenosti se také podle odborářů podepsala vysoká inflace a tříleté snižování mezd, které vystavuje zaměstnance rostoucímu tlaku. „Akutně potřebují více peněz a potřebují úlevu – pro sebe i pro cestující. Nabídka zaměstnavatele na to nestačí,“ řekla Christine Behleová, místopředsedkyně odborové organizace Verdi.

Stávka přichází poté, co Lufthansa zaměstnancům nabídla zvýšení mezd o 150 eur měsíčně a od nového roku o dalších 100 eur. K tomu ještě dvouprocentní navýšení kompenzace od 1. července 2023 za předpokladu, že zisky skupiny budou kladné. Odbory to ovšem označily za nedostatečnou pomoc. Požadují zvýšení platu o 9,5 procenta, minimálně však o 350 eur měsíčně. Třetí kolo vyjednávání by se mělo uskutečnit na začátku srpna.

Tagy: